Reinier Dantzig
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 oktober 2021 door Redactie

Amsterdamse D66'er wijst naar Urk na vraag over homohaat en islam

De Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig heeft in een interview met De Telegraaf op opvallende wijze uitgehaald naar Urk. In een uitgebreid artikel over Amsterdam, de verkiezingen en zijn persoonlijke ambities, begint Van Dantzig plotseling over Urk wanneer hem gevraagd wordt naar het homogeweld in Amsterdam.

Van Dantzig stelt in het vraaggesprek dat Amsterdam een stad is van verdraagzaamheid. Als interviewer Daniël van Dam vervolgens opmerkt dat homo’s op straat daar weinig van merken aangezien ze worden uitgescholden en bespuugd, stelt de D66-fractievoorzitter dat een groot onrecht te vinden: ”Wat je ziet en dat zie je ook in Urk, dat er jongerengroepen zijn…” De interviewer grijpt vervolgens in door te vragen of Van Dantzig Urk als bliksemafleider gebruikt en of het te pijnlijk is voor D66 om te benoemen dat dit in Amsterdam vooral een islamitisch probleem is. ”Wat ik ingewikkeld vind, is de homo’s als stok te gebruiken om moslimjongeren te slaan”, reageert de politicus. ”Dit speelt bij alle religies.”

Maar in Urk worden toch geen homo’s in elkaar geslagen?, vraagt de verslaggever zich af. ”Laatst stond een hele groep jongeren in een nazi-uniform”, aldus Van Dantzig. ”In Amsterdam zijn het vaak jongeren met een biculturele achtergrond. Waar ik me aan stoor, is dat we doen of het alleen maar onder moslimjongeren voorkomt.”

Van Dam geeft echter niet op en stelt dat laatste helemaal niet gezegd te hebben. Hij merkt op dat in Amsterdam de daders vaak jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn en dat die echt niet in de Christelijk Gereformeerde Kerk zitten. Van Dantzig: ”Maar het zijn toch niet alleen maar moslims? We hebben toch ook in een Ghanese kerk homogenezingen gehad? In andere steden zijn het etnisch Hollandse jongeren waar religie ook een rol speelt. Als religie een rol speelt, moet dat gewoon worden benoemd. Ook als het moslims zijn.”

Niet de eerste keer
Van Dantzig is niet de eerste D66’er uit Amsterdam die naar aanleiding van het rapport over homogeweld in de hoofdstad naar Urk wijst. Ook zijn D66-raadslid Jan-Bert Vroege maakte eerder een soortgelijke draai. In het rapport staat dat homo’s in Amsterdam vooral lastig gevallen worden door niet-Westerse allochtonen met een islamitische afkomst: ”Als je op Urk kijkt, zijn het vaak witte jongens met een visserachtergrond” reageerde hij op de vraag van Omroep PowNed of het niet opvallend is dat juist deze groep homo’s op straat lastigvalt.

De verwijzing van Vroege stuitte destijds op veel weerstand. Daarbij werd onder meer verwezen naar een interview dat De Stentor enkele jaren geleden had met Teunis Ruiten, die zich als homo in Amsterdam niet meer veilig voelde. Hij verhuisde vervolgens naar Urk waar hij oorspronkelijk juist was weggevlucht als jonge homo. Maar waar hij vroeger vaak gepest werd vanwege zijn geaardheid, werd Urk na zijn verhuizing vanuit Amsterdam voor Ruiten een veilige haven: ”We voelen ons hier veilig. Urk gaat met de tijd mee.” Ook zijn vriend voelt zich thuis in het christelijke vissersdorp: ”Teunis en ik werden bespuugd toen we hand in hand door Amsterdam liepen. Op Urk gebeurt dat niet. Mensen kijken ons hooguit even na.”

Lees hier het hele interview met Reinier van Dantzig

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
"Als religie een rol speelt, moet dat gewoon worden benoemd."

Dat is de agenda van Dhr. Van Dantzig. Religie zó verwerken in uitspraken, dat daarmee voorgesorteerd wordt op hoe "kwalijk" religie in het algemeen is. En er rustig een religie c.q. regio bij slepen die er niets mee te maken heeft.

Voor hetzelfde geld zijn de betreffende daders bij geen enkele religie betrokken.
Alsnog een aanbeveling voor de heer Dantzig:

Lees het artikel in CIP d.d. 11-10-2021:

"Bijzondere oproep voormalig Kamerlid GroenLinks: 'Laat het christendom met rust'."