Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 oktober 2021 door Redactie

Rechter: Joods gebed op de Tempelberg is niet illegaal

Rechter Bilha Yahalom van de districtsrechtbank van Jeruzalem bevestigde donderdag in een uitspraak, dat het noch illegaal noch in strijd is met de huidige politie­regle­menten wanneer Joden rustig staan te bidden op de Tempelberg, meldt Israël Today.

Rechter Yahalom deed uitspraak in een beroep van Rabbi Aryeh Lippo tegen een verbod van de politie om de Tempelberg te bezoeken. Rabbi Lippo bezoekt de heilige plaats dagelijks en bidt er in stilte met enkele andere mannen. Op Yom Kippoer zag een politie­agent de Joodse gelovigen en verwijderde Rabbi Lippo met geweld. Vervol­gens kreeg hij een verbod om terug te keren. Na het bekijken van de beelden van de beveiligings­camera's van het incident, stelde rechter Yahalom vast dat Lippo niets deed om de moslim­autoriteiten dwars te zitten.

De uitspraak van rechter Yahalom van deze week is de eerste keer dat een Israëlische rechtbank het wettelijke recht van Joden om te bidden op de Tempelberg heeft gesteund. Minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev antwoordde onmid­dellijk dat er geen veran­dering was gekomen in het politie­beleid, en benadrukte later dat het 'illegaal' blijft voor Joden om te bidden op de Tempel­berg. 

Op de berg waar de tempel stond staan nu de voor moslims heilige rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israël in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israëlische Autoriteiten de beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden. Deze status-quo werd onderdeel van het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië uit 1994. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen