Hoe we ons volgens John Piper het beste kunnen voorbereiden op Jezus' wederkomst

God15 oktober 2021 John Piper
John Piper

"Zorg dat je je lamp bij je hebt. Zorg dat je olie hebt. Reageer op de aankondiging van Christus wanneer die komt." Pastor John Piper heeft een eigen podcast 'Ask pastor John' waarin hij vragen van luisteraars beantwoordt. Deze keer gaat het over de vraag hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op de terugkomst van Christus.

"Hoe bereid ik mij gedegen voor op de terugkeer van Christus? Wat kan ik verwachten? Wat staat er te gebeuren? Wat moet ik vandaag doen terwijl ik gespannen uitzie naar zijn terugkeer?", vroeg luisteraar Sarah zich af.

Geweldige vragen en zeer relevant. Een manier waarop we de terugkomst van Christus kunnen samenvatten is door middel van drie acties die ons helpen om ons klaar te maken:

1. De actie die voortkomt uit het glorieuze vooruitzicht van de Heer zien
2. De actie die voortvloeit uit het noodzakelijk lijden voordat Hij terugkeert
3. De actie om getrouw en gedreven in onze roeping te worden aangetroffen bij zijn terugkeer

Laat mij deze drie acties beschrijven zodat je erachter komt hoe je je kunt voorbereiden. Want dat doe je door hier op een Bijbelse manier mee om te gaan.

1. Streef aan Christus gelijkvormig worden nu na
Allereerst de actie die voortkomt uit het glorieuze voortuitzicht dat we de Heer zullen mogen zien. Johannes 3:2-3: 

'Geliefden, we zijn nu Gods kinderen en wat zal komen is nog niet aan ons openbaar gemaakt; maar we weten dat wanneer Hij terugkeert we als Hem zullen zijn, want wij zullen Hem zien zoals Hij is. En iedereen die zijn hoop op Hem gevestigd heeft reinigt zichzelf daardoor want Hij is rein.'

Sta eens stil bij de psychologische dynamiek van die verzen. Wanneer Hij zegt, 'iedereen die op Hem hoopt', bedoelt Hij een ieder die hoopt zoals Hem te zijn. Die zal zichzelf reinigen en heiligen. Dus het punt is, dat als je zoals Hem wilt zijn als Hij komt, je nu al probeert om als Hem te zijn.

Het verlangen om nu een radicaal pure, heilige, liefdevolle, zichzelf opofferende en aan Christus gelijkvormige persoon te worden, is de intense hoop dat dit zal gebeuren wanneer Hij terugkomt en wij Hem zien. Dat is de eerste actie.

2. Bereid je voor op het lijden
Ten tweede, de actie die voortkomt uit het noodzakelijk lijden dat vooraf gaat aan Jezus' terugkeer. Ik denk hierbij aan het lijden van alle christen omdat Paulus zegt 'door veel verdrukkingen heen moeten we het koninkrijk van God binnengaan' (Handelingen 14:22). En ik bedenk mij daarbij dat tegen het einde der tijden het lijden zwaarder zal worden, als Paulus in 2 Thessalonicenzen 2:8 zegt: 'De wetteloze zal geopenbaard worden, degene die Jezus zal doden met zijn ademtocht en tot niets zal vervallen bij zijn wederkomst.'

Jezus spreekt over dat seizoen van wetteloosheid in Mattheüs 24:11-13: 'Veel valse profeten zullen opstaan en velen misleiden. Vanwege de toenemende wetteloosheid zal de liefde van velen verstommen. Maar diegenen die volhouden tot het einde zullen gered worden.'

Dus hieruit kun je opmaken dat ons (1) klaarmaken voor de terugkomst van de Heer door geestelijk en mentaal alert te blijven op de misleiding door satan en valse profeten (2) we moeten ons volledig toewijden aan het Woord van God in plaats van wetteloos voor onszelf te leven; (3) en we moeten een sterk geloof cultiveren met betrekking tot de soevereine goedheid van God, zodat we het vol kunnen houden tot het eind, ondanks al het lijden dat op ons pad komt.

En over hoe dit betrekking heeft op ons vandaag de dag, misschien meer nog dan in welke andere periode dan ook, hebben mensen zich ontwikkeld in de richting van intellectuele en populaire ideeën om elke goddelijke wet of standaard te negeren. We hebben manieren gevonden waarbij we onze eigen waarheid bevestigd kunnen zien worden, waarbij we ons eigen begrip van goed en kwaad hanteren en onze eigen identiteit bepalen.

Als je als man geboren wordt en je wil een vrouw zijn, dan is er geen wet in God, noch in de natuur, noch in de cultuur, die je tegenhoudt. Je doet wat je denkt dat je wil doen. Je maakt je eigen wetten. Dat is wat Jezus bedoelt met wetteloosheid. En die wetteloosheid neemt alleen maar meer toe. Jezus zegt ook dat deze wetteloosheid zal toenemen en zal zorgen voor koude harten bij christenen.

Dus, een manier om je voor te bereiden op zijn terugkomst is ons toe te wijden met alles wat we hebben aan de vreugde van Gods wetten. Voor het behouden van die eerste liefde voor God, en het niet laten bekoelen van onze harten.

3. Werk getrouw voor Christus
De derde actie om ons klaar te maken voor de wederkomst van Christus is het verlangen om door Christus teruggevonden te worden in onze roepingen. Opnieuw en opnieuw worden we in het Nieuwe Testament gewaarschuwd om waakzaam, wakker en klaar te zijn als Jezus terugkomt. Wat betekent dat? Ik denk dat de parabel van de tien maagden een goede afspiegeling is van wat dit betekent.

Het Koninkrijk van God zal zijn als tien maagden die hun lampen meenamen om de bruidegom tegemoet te gaan. Vijf van hen waren dwaas en vijf van hen waren wijs. Toen de dwaze maagden hun lampen pakten, hadden ze geen olie, maar de wijze maagden hadden extra meegenomen. Toen de bruidegom vertraagd bleek te zijn werden allen slaperig en vielen in slaap. Maar middenin de nacht was daar een schreeuw, "Hier komt de bruidegom! Kom hem verwelkomen." De tien maagden stonden op en maakten hun lampen klaar. De dwazen zeiden tegen de wijze maagden, "geef ons wat van jullie olie". Maar de wijze maagden antwoordden: "Dan is er niet genoeg voor ons beiden, ga vlug naar de winkel en haal nog wat". Toen ze daar inderdaad voor op weg waren kwam de bruidegom langs, en diegenen die voorbereid waren gingen met hem mee naar het huwelijksfeest. De deur werd dichtgedaan. Toen de dwaze maagden terugkwamen bonsden ze op de deur: "Heer, Heer, doe open." Maar Hij antwoordde: "Waarlijk, ik zeg u, ik weet niet wie jullie zijn". Wees daarom waakzaam, want niemand weet de dag noch het uur van zijn terugkomst. (Mattheüs 25:1-13)

Dus de conclusie van deze parabel geeft een antwoord op de vraag: Hoe maak je je klaar? "Wees waakzaam, want niemand weet de dag nocht het uur van zijn terugkomst". Wat betekent dit? Zowel de dwaze als de wijze maagden vielen in slaap. Dat is geen probleem. Waakzaam zijn betekent niet dat je willekeurig op staat in het midden van de nacht, uit het raam kijkt en veel aandacht besteed aan allerlei complottheorieën.

Waakzaam zijn betekent dat je de taak die je hebt goed uitvoert om Christus wil. Ze hadden een opdracht: Zorg dat je je lamp bij je hebt. Zorg dat je olie hebt. Reageer op de aankondiging van Christus wanneer die komt. Verlicht de weg van de bruidegom als Hij komt. De wijze maagden deden wat hen was opgedragen en ze gingen naar binnen. Ze waren geestelijk gezien, moreel gezien, en je zou kunnen zeggen, professioneel gezien wakker. Ze deden hun werk zoals God dat voor hen bedacht had.

Dus dat is wat je in het Nieuwe Testament steeds tegenkomt. De Meester die ons de opdracht geeft om allerlei taken te vervullen met betrekking tot gaven, bronnen, talenten, geld, mogelijkheden, relaties en geestelijke disciplines. Allemaal gebieden waarin je getrouw en toegewijd je werk kunt doen.

Gezegende dienstknechten
Eén van de meest belangrijke teksten voor mij als pastor is Lukas 12:42-44, waar God zegt:

Wie dan (John Piper), is die goede en getrouwe manager die zijn meester over zijn huishouden heeft aangesteld? Om hen hun portie eten te geven op de juiste tijd? Gezegend is de dienstknecht die door zijn Meester tijdens dit werk aangetroffen wordt wanneer Hij terugkeert. Waarlijk, Ik zeg u, hij zal worden aangesteld over al zijn bezit.

Weet je wat dit voor mij betekent? Het betekent: "Piper, werk je het schompes om de waarheid te verkondigen bij Ask Pastor John. En als de Heer terugkomt en ziet dat je je klaarmaakt om aan het werk te gaan, zal je blij zijn dat je aan het werk was." Ja, dat wil ik.

Dus laat je leven geleid worden door de actie die voortkomt uit het gaan zien van de Heer, de actie die voortkomt uit het noodzakelijk moeten lijden en de actie die voortvloeit uit het verlangen om teruggevonden te worden door de Heer, terwijl je getrouw, gedreven en vol van liefde voor Christus dient in de specifieke roepingen die je zijn toebedeeld. Dan zul je Hem horen zeggen: "Treed binnen in de vreugde des Heren" (Matt. 25:21-23).

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Meerartikelen

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien