Latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2021 door Redactie

Theoloog die homoseksualiteit als zonde ziet definitief van zaak Latzel afgehaald

De theoloog die in de zaak tegen ds. Olaf Latzel als deskundige zou optreden, is definitief van de zaak gehaald. Prof. dr. Christoph Raedel had de rechtbank van Bremen daartoe zelf verzocht om verdere onrust te voorkomen, zo meldt het Duitse Idea.

Een woordvoerder van de rechtbank meldde dat dinsdag aan de Duitse nieuwsdienst. Raedel zag geen andere mogelijkheid om terug te treden als deskundige in de rechtszaak nadat er onrust ontstond over uitspraken die hij in de pers deed over homoseksualiteit. Het parket van Bremen twijfelde vervolgens aan zijn neutraliteit en verzocht ook al om Raedel af te wijzen als deskundige.

De hoogleraar was aangesteld als deskundige in het hoger beroep dat Latzel heeft aangespannen nadat hij werd veroordeeld voor aanzetten tot haat tegen de lhbti-gemeenschap. Dit omdat Raedel zich vanuit zijn vakgebied veelvuldig bezighoudt met thema’s als seksualiteit en gender. Hij benadrukte tegenover EPD volledig achter de visie van zijn kerk te staan. Die visie is volgens hem dat praktiserende homoseksualiteit niet te verenigen is met de christelijke leer en daarom niet kan worden aanvaard.

Hij stelde verder dat homoseksualiteit als een zonde moet worden gezien omdat het een ”symptoom is van de gevallen toestand van de wereld, die de vervreemding van mensen tot God toont.” Daarnaast gelooft hij dat seksuele geaardheid veranderbaar is in alle richtingen.

Zaak ds. Latzel
Ds. Olaf Latzel werd vorig jaar veroordeeld veroordeeld voor aanzetten tot haat en volksopruiing vanwege uitspraken die hij een jaar eerder deed tijdens een huwelijksseminar. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij homoseksuelen weg als misdadigers en stelde hij dat homoseksualiteit een vorm van degeneratie van de maatschappij is. De rechtbank achtte de aanklacht bewezen en veroordeelde Latzel tot een geldboete van 8100 euro.

Latzel deed de uitspraken inderdaad en bood daar eerder al publiekelijk zijn excuses voor aan. Hij gaf toe het woord ’misdadigers’ te hebben gebruikt, maar voegde daar direct aan toe dat hij daarmee niet op alle homoseksuelen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ”militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben”.

Diverse bronnen rondom de kerk meldden destijds dat dit inderdaad het geval was. Vrijwel iedere zondag wordt de Sint-Martinikerk in Bremen, waar Latzel predikant is, belaagd door homoactivisten die op zeer provocerende wijze demonstreren. Daarbij worden ook regelmatig godslasterende leuzen geuit. Ook dragen de demonstranten gewaagde en uitdagende outfits. Verder werden er antichristelijke leuzen op het kerkgebouw geklad, werd de auto van Latzel bekrast en kreeg hij doodsbedreigingen. Ook werden erediensten verstoord.

Na de veroordeling kondigde de advocaat van Latzel direct aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Daarbij was Christoph Raedel dus aangesteld als deskundige. Hij zou voor de rechter antwoord gaan geven op de vraag of de uitspraken van Latzel terug te leiden zijn tot de Bijbel. Daar wordt nu een andere deskundige voor gezocht. De kans is klein dat het beroep nog dit jaar zal plaatsvinden.

De man die naast Latzel (links) op de foto staat is niet Christoph Raedel.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een volstrekt absurde situatie. Allereerst dat er onrust ontstaat als iemand een bijbelse visie weergeeft. En als prof. Raeder dan als niet-neutraal wordt gezien, wanneer is dan iemand dan wél neutraal? Als iemand geen mening heeft? Maar dan kan die toch ook geen uitspraak doen? En als iemand homoseksualiteit goedkeurt, is men dan wel neutraal?
K
Het enkele feit dat de getuige deskundige die nu aan de kant is gezet, maar in tegenstelling tot Latzel niet wordt vervolgd om zijn uitlatingen geeft wel te denken.

Het is niet zozeer het standpunt van Latzel rondom homoseksualiteit, maar de uitspraken die hij doet op basis van zijn standpunten. Latzel is al eerder in opspraak geraakt wegens het zeer grievend en beledigend uitlaten richten moslims en boeddhisten.

Dat hij wordt uitgedaagd door homoactivisten geeft het niet het recht om zelf over de schreef te gaan.