vrouwen en mannen sport
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2021 door Redactie

Amerikaanse christelijke scholen vechten wetgeving over transgenders in sportteams aan

Een Amerikaanse christelijke scholengroep weigert transgenders toe te laten in sportteams van hun gender naar keuze. De 3.000 scholen van Association of Christian Schools International (ACSI) willen hiermee oneerlijke concurrentie voorkomen en komen op voor hun christelijke normen en waarden, meldt CBN News. Advocaten van christelijke belangenbehartiger Alliance Defending Freedom (ADF) tekenden afgelopen maandag namens de scholen bezwaar aan.

De scholen komen in opstand tegen de wetgeving met de hulp van ADF. De christelijke scholen en hun vrouwelijke atleten geven aan dat er oneerlijke concurentie ontstaat wanneer biologisch geboren mannen als vrouwen deelnemen aan de wedstrijden. "Meisjes verdienen een kans om deel te nemen aan sport en moeten zich veilig voelen op school en in andere openbare ruimtes", aldus ADF raadslid Ryan Bangert.

Aan het begin van 2021 ondertekende president Biden een 'gelijkheidsdecreet' waarin stond dat transgenders niet geweigerd mogen worden in onder andere kleedkamers, toiletten en sportteams. Het decreet zorgde voor ophef onder christenen, maar werd ook bekritiseerd door feministen. #Bidenearasedwomen (Biden heeft vrouwen uitgewist, red.) ging binnen de kortse keren viral nadat de Amerikaanse president het decreet ondertekende. Jaren is er gevochten voor gelijke rechten voor vrouwen en een veilige plek waar zij kunnen sporten en zich om kunnen kleden. Met het decreet wordt vrouwen de kans om eerlijk te concureren op het sportveld en de veiligheid bij sanitaire voorzieningen ontnomen volgens de kritici.

Er staan verschillende Amerikaanse wetten ter discussie in de rechtszaak. In 1964 werd de wet aangepast, zodat homoseksuelen en transgenders niet meer gediscrimineerd zouden worden op de werkvloer. Hierop volgde een aanvullende wet in 1972 tegen discriminatie op basis van iemands sekse, om met name vrouwen te beschermen tegen een oneerlijk loon en oneerlijke kansen op scholen of sportvelden. Het gerechtshof geeft nu aan dat het decreet van Biden betekent dat iemand ook niet gediscrimineerd mag worden op grond van zijn of haar genderidentiteit en dus toegelaten moet worden tot toiletten, kleedkamers en sportteams naar keuze. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Een eeuw terug in de tijd. Het lijkt Afganistan wel, alleen via een andere route.