PKN logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

'Een aantal gezinnen verliet onze PKN-kerk om een eigen kerk te starten'

"Recent heeft een aantal gezinnen onze PKN-gemeente verlaten en is een eigen gemeente gestart. Naast de ‘lauwheid’ en het ‘gebrek aan kennis’ die ze ervoeren, merkten ze de kinderdoop en visie op geestesgaven aan als redenen om de gemeente te verlaten. Ook gaven ze aan dat ze het als roeping van God ervaren een eigen gemeente te starten. Het doet me pijn om te zien dat voorheen zeer betrokken gezinnen de gemeente verlaten. Ik merk dat het me ook boos maakt. Tegelijkertijd zijn en blijven het broeders en zusters in Christus. Hoe kan ik hier goed mee omgaan", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. A. van Vuuren toont begrip voor de boosheid van de vragensteller. "Maar boosheid helpt niet. Wees er verdrietig over en bidt voor deze mensen dat ze zicht krijgen op de Bijbelse visie op het gemeente-zijn als lichaam van Christus. (...) Verbazingwekkend is hun gedrag niet. Het is het gevolg van het virus van een doperse geest dat rondwaart in Nederland. Die vindt ook nog eens een vruchtbare voedingsbodem in onze hedendaagse cultuur. De feelgood cultuur. Een cultuur van individualisme en subjectivisme. Natuurlijk is het aangenaam om je te omringen met mensen die jij zelf geestelijk vindt en zo een groep van gelijkgezinden te vormen. Het is de makkelijkste weg. In zo’n groep die zich gemeente noemt kun je elkaar kietelen en zo komt bewust of onbewust de geestelijke mens op de troon.

Geef wel eerlijk toe aan hen dat er veel aan de gemeente mankeert. Verwijs ze daarbij naar de gemeente van Korinthe. Wat was daar ontzettend veel mis. Toch zegt de apostel Paulus niet: sticht maar een nieuwe gemeente van hen die geestelijk zijn onder jullie. Vertel ze dat het een vorm van egoïsme is om die onvolmaakte gemeente achter zich te laten. (...) Een evangelische voorganger zei tijdens een rouwgesprek rond een familielid tegen me: We hebben elkaar nodig, we moeten elkaar aanvullen, samen gemeente van Christus zijn. Ik zei: Amen, broeder!"

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Nou moet het niet gekker worden. Volgen van de bijbelse geloofsdoop, waarmee je veelal hoon en spot over je heen laat, is last van het "virus van een doperse geest" en "feelgood" cultuur?

Misschien heeft de kerk in de loop van de jaren de bijbelse waarheden onthouden en onderdukt, en blijkt dat het "virus van een doperse geest", juist een geest van leven en vernieuwing is.
Wat pas echt gevaarlijk is dat is het feeling gevoel en dat zien als een roeping van God om de gemeente te verlaten.

Pff dan had Paulus wel tig keer weg kunnen lopen.

Misschien daar meer een voorbeeld aannemen??
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)