Verpleegkundige kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2021 door Patrick Goede

Christelijke verpleegkundige klaagt ziekenhuis aan vanwege verbod op ketting met kruisje

Mary Onuoha die vele jaren werkzaam was als verpleegkundige bij het Croydon University Hospital deed deze week haar verhaal bij een personeelstribunaal. Ze werd namelijk na jaren zonder klachten min of meer gedwongen om te vertrekken vanwege het dragen van een ketting met daaraan een kruisje. "Ik werd behandeld als een crimineel", aldus Onuoha, die collega's naar lieve lust sieraden, tulbanden en hoofddoeken zag dragen.

In 2015 werd ze volgens Christian Today voor het eerst gewaarschuwd en opgedragen om het kettinkje te verwijderen als ze aan het werk was, omdat anders haar leidinggevenden zouden "ontploffen". In 2018 escaleerde de situatie toen de bazen haar inderdaad sommeerden om de ketting af te doen omdat het tegen de kledingcode van het ziekenhuis inging en daarmee een gezondheidsrisico vormde voor de patiënten. 

Volgens de 61-jarige Onuoha ging dit juist tegen de geldende kledingcode in, want daar wordt genoemd dat er "invoelend zal worden omgegaan met religieuze uitingen". Haar leidinggevenden zeiden uiteindelijk dat ze het kon blijven dragen als het kruisje maar onder haar kleren en uit het zicht bleef, anders zou een bewaker ingrijpen. In april 2019 kreeg ze een laatste waarschuwing omdat ze het kruisje bleef dragen. In juni 2020 kwam ze door stress thuis te zitten en een paar maanden later diende ze haar ontslag in.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Ergerlijk.De wereld laat zien hoe ze tegen het christendom aankijken.Mede door die vreemde onverdraagzame religie komen zulke reacties. Moedig dat ze niet wijkt.
C
Men wil diversiteit, maar een kruisje ho maar.
M
Er staat niet bij of andere kettingen wel mogen. Ging het om het kruisje of dat het los hangt bij werkzaamheden?
Toon meer reacties (1)