GKV
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2021 door Redactie

GKv blijven leden verliezen, Hattem vormt positieve uitzondering

Opnieuw hebben de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) leden verloren. Verspreid over heel Nederland had de kerk vorig jaar in totaal bijna 2300 leden minder dan het jaar ervoor. Het ledenaantal van de kerk daalt al sinds 2003.

Dat blijkt uit de ’Notitie cijfers & feiten’ die dinsdag door het Steunpunt Kerkenwerk (SKW) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt werd uitgebracht. In deze notitie staan zijn alle cijfers van de jaren 2014-2020 te vinden. Daaruit blijkt onder meer dat de GKv in oktober 2020 in totaal 110.331 leden telden. Dat zijn er 2262 minder dan het jaar ervoor.

Het is overigens niet de eerste keer dat het ledenaantal in de GKv daalt. Dat is namelijk al sins 2003 het geval. Toen waren deze kerken, die in 1944 ontstonden na een scheuring met de Gereformeerde Kerken in Nederland, met 126.949 leden op zijn grootst. Daarna nam het aantal leden gestaag af. In sommige regio’s, zoals Groningen, Leeuwarden en Zeeland, neemt het ledenaantal veel sneller af dan in andere regio’s. Dat liep soms zelfs op tot een afname van het aantal leden met meer dan 20 procent in de afgelopen tien jaar.

Er zijn bijna geen kerken binnen de GKv waar er in die periode een stijging te zien was van het aantal leden. Hattem vormt een positieve uitzondering. In De Open Poort, een GKv-gemeente in deze plaats, ging ds. Almatine Leene vorig jaar als eerste vrouwelijke dominee ooit in de GKv aan de slag.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Suggestieve zin, die laatste.

Zou toch op zijn minst de man achter deze kerk als eerste vermelden: Ds Gijs Bronsveld. Een stuwende en enthousiaste [letterlijk ] kracht.
Dat is bijzonder GKV groeit en heeft een vrouwelijke dominee zegt iets toch?
Cijfermateriaal over andere kerken en richtingen zouden me ook boeien...