De Betuwse Broeders, Henry van Manen (23) en Peter Jan Crum (21)
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2021 door Geerten van Breugel

Henry (23) en Peter Jan (21) reizen met een camper naar Oost-Europa

Na een week zoeken waren ze de trotse eigenaren van een camper waarmee ze naar Oost-Europa vertrekken. 'Betuwse Broeders' Henry van Manen en Peter Jan Crum reizen drie maanden lang door Oost-Europa, langs partnerorganisaties van stichting Kom over en help. "Het maakt ons niet eens uit waar en wat we precies moeten gaan doen, het belangrijkste vinden we dat onze medemens er wat aan heeft!"

Vertel eens: wie zijn jullie?
 “Wij zijn sinds zes jaar goede vrienden, Henry van Manen (23) en Peter Jan Crum (21), afkomstig uit de Betuwe.” Op dit moment is Henry verpleegkundige in het Radboudumc in Nijmegen en Peter Jan elektricien/programmeur. Lachend: “Onze bijnaam is door onze activiteiten ‘Betuwse Broeders’ geworden.” 

Jullie zijn van plan met een camper naar Oost-Europa te vertrekken: wanneer kwamen jullie op dat idee?
Henry steekt van wal: “Klopt, ik ben begin 2020 voor stage naar Kenia gegaan, maar door het coronavirus heeft dit helaas maar heel kort geduurd. Ik zou zoiets maar al te graag overdoen.” Ook Peter Jan houdt van reizen: “Ik had na het behalen van mijn MBO-diploma een wereldreis gepland die ook niet doorging. Op dit moment zijn we allebei al iets meer dan een jaar aan het werk, omdat ik een beetje uitdaging miste in m’n werk was ik op zoek naar wat anders. Een sollicitatie liep op niets uit dus er bleek tijd over voor een wereldreis. Dit hoefde ik maar tegen Henry te zeggen en de plannen kwamen bovendrijven. We vinden het leuk om de wereld te ontdekken, maar om zo lange tijd op vakantie te gaan en alleen maar te genieten is niet voor ons weggelegd. We willen onszelf graag nuttig maken tijdens zo’n avontuur, onder meer door mensen in andere landen te bezoeken en hen te helpen.” 

Waarom Oost-Europa, wat trekt jullie?
Peter Jan vervolgt: “We wilden heel graag vrijwilligerswerk doen in Afrika, omdat Henry daar natuurlijk verwacht had langer te verblijven. We hebben bij veel organisaties gevraagd wat de mogelijkheden zijn. Helaas kon het niet doorgaan in verband met het verkrijgen van visums en het coronavirus. Daarna bedachten we dat er ook in Oost-Europa armoede heerst. Met dit in het achterhoofd zijn we op Marktplaats op zoek gegaan naar campers. We gingen een avond op pad om het een en ander te bekijken en met een week waren we eigenaar van een camper. Ondertussen hadden we onze vraag naar vrijwilligerswerk in Oost-Europa uitgezet bij verschillende organisaties. We werden al snel uitgenodigd door Kom over en help om kennis te maken onder het genot van een overheerlijke pizza. Het maakt ons niet eens uit waar en wat we precies moeten gaan doen, het belangrijkste vinden we dat onze medemens er wat aan heeft! Kom over en Help sloot hier goed bij aan.” 

Het gaat om partnerorganisaties van stichting Kom over en help. Wat hebben jullie voor link met de organisatie en waarom willen jullie je juist voor hen inzetten?
“Kom over en help was voor Peter Jan al een bekende organisatie omdat zijn zusje en tante al eens met een Xperiencereis zijn meegeweest. Het leuke is dat wij dezelfde projecten gaan bezoeken”, aldus Henry.

Jullie zijn ook van plan om de handen uit de mouwen te steken. Wat gaan jullie doen? 
Henry gaat ervoor zitten. “De projecten die Kom over en help zoal doet, zijn kinderdagopvangcentra's, gehandicapteninstellingen, dagprogramma's voor verslaafden en de organisatie verstrekt microkredieten aan potentiële ondernemers, zodat zij een eigen bestaan op kunnen bouwen. Wij komen naar deze landen toe om ten eerste de mensen aandacht te geven; het betekent voor deze mensen heel veel dat er mensen uit Nederland hen komen bezoeken en ook nog helpen. We zullen daar voedselpakketten uitdelen, kinderen vermaken en meedraaien met de programma's van de verslaafden. Tot slot zullen we met mensen met een minionderneming helpen bij het werk.”

Jullie hebben een fietstocht gemaakt om aan geld te komen. Waar hebben jullie dat voor nodig? En wat zijn jullie nog van plan?
Peter Jan neemt het woord: “Wij zijn beiden energiek en houden wel van een fysieke uitdaging. We hebben daarom weleens een strandwandeltocht gemaakt over de hele lengte van het Nederlandse strand. Ondertussen bedachten we dat onze volgende uitdaging een fietstocht van noorden naar het zuiden van Nederland zou worden.” Henry schiet in de lach: “En zo gebeurde het want Peter Jan had in een gekke bui een vierwielfiets gekocht waarop we deze fietstocht zouden maken. Dit was ongeveer twee weken voordat we op gesprek kwamen bij Kom over en help. Tijdens het gesprek kwam dit ook ter sprake en het was natuurlijk een mooie kans om een sponsortocht van te maken. Uiteindelijk hebben we 22 uur op deze fiets gezeten en een afstand van 350 kilometer afgelegd. Op dit moment hebben we daar € 6.000,- mee opgehaald.”

Henry: “Tijdens onze reis naar Oost-Europa hopen we vlogs en blogs te publiceren op diverse kanalen om op die manier de mensen in Nederland te laten zien hoe de situatie in Oost Europa op dit moment is en om onze volgers op te roepen om te doneren. Het geld dat hiermee wordt opgehaald zal gebruikt worden voor projecten van Kom over en help.” 

Wil je de actie van Henry en Peter Jan steunen? Dat kan hier

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen