Ds. I. Maaswinkel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

NGK-predikant sluit zich aan bij Mozaiek010

Ds. I. Maaswinkel verlaat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en sluit zich aan bij de snelgroeiende evangelische gemeente Mozaiek. Hij is toegetreden tot het interim-leiderschapsteam van Mozaiek010, een gemeente die zich nog in de opstartfase bevindt, laat het magazine OnderWeg weten.

Ooit begon zanger en aanbiddingsleider Kees Kraayenoord in Veenendaal met een groepje van veertig christenen Mozaiek0318. Inmiddels gaat het om duizenden mensen en in 2019 kwam er een tweede kerk bij in Nijkerk: Mozaiek033. De kerk blijft zoeken naar mogelijkheden om uit te breiden en maakte eerder dit jaar bekend zeven nieuwe gemeenten te starten, verspreid over het land. Naast Amsterdam en Rotterdam komt er ook een Mozaiek-kerk in Almere, Apeldoorn, omgeving Katwijk, Rijssen en Steenwijk. 

Via een nieuwsbrief legde Mozaiek eerder uit waarom er juist voor deze locaties is gekozen: “De keuze is soms tot stand gekomen doordat er een vraag kwam vanuit die plaatsen/regio’s en soms omdat wij daartoe zelf het initiatief namen. De begeleiding van deze (startende) gemeenten gebeurt vanuit Mozaiek0318. Wanneer er zal worden gestart met het houden van samenkomsten hangt onder meer af van de coronaontwikkelingen, de voorbereidingen per plaats en het verkrijgen van een locatie om samen te kunnen komen.”

Onlang sprak CIP.nl met Mozaiek-voorgangers Emiel Hop en Arjen ten Brinke. Over de uitbreidingsplannen van Mozaiek zei Hop: “Wij starten geen nieuwe gemeente van bovenaf. Alsof we als leiders bij de kaart van Nederland staan en bedenken waar we naartoe willen. Zo gaat dat niet en dat gaat ook niet op die manier gebeuren. Het komt bij de mensen vandaan die Mozaiek bezoeken. Heel vaak krijgen we de vraag of we naar hun regio willen komen. Als een forse groep zich aanmeldt en zo’n verlangen deelt gaan we er serieus over in gesprek. Daar komen die nieuwe zeven plekken vandaan.”

Maaswinkel was sinds 2010 predikant van Nederlands-gereformeerden in Maassluis. Op eigen verzoek is hem door de NGK ontslag verleend.


Mozaiek0318
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Snelgroeiende kerk Mozaiek start zeven nieuwe gemeenten in Nederland
- Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn"
- Broeder van apostel Paulus schrijft brief aan snelgroeiende kerk Mozaiek0318
- Mozaiek-voorgangers Arjen en Emiel: "We worden zenuwachtig van eenzijdige claims"
Meer over Mozaiek0318 »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Maakt broeder Ies Maaswinkel het samengaan van GKV en NGK niet mee? Of is hij juist een voorstander van zoveel mogelijk gescheidenheid? Ben daar erg benieuwd naar, want er wordt geen motivatie bij gezet; ik ken hem uit het verleden toen hij een tijdje als medewerker in mijn bedrijf werkzaam was voordat hij aan zijn studie begon.
K
Gescheidenheid of verscheidenheid?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)