Tijd en Eeuwigheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2021 door Redactie

Bijbels Museum exposeert in Museum Krona in Uden

In samenwerking met het Bijbels Museum presenteert Museum Krona in Uden vanaf 23 oktober 2021 de bijzondere cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord. Tijd en Eeuwigheid toont monumentale papierkunstobjecten van Annita Smit in combinatie met nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters en biedt de bezoeker de ruimte een verstilde ervaring te beleven. De tentoonstelling is te zien in de abdijvleugel van het museum, wat samen met de rijke collectie van Museum Krona een bijzonder samenspel oplevert tussen de bewoonsters (gebedszusters) van de abdij en hun waarden.

De door het thema Tijd en Eeuwigheid geïnspireerde, driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit zijn gemaakt van ultradun, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – van gebruikte liedboeken en versleten Bijbels. Het werk typeert zich door subtiele en natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering. Elk werk lijkt te zijn opgebouwd uit minuscule en ragfijn gesneden stukken papier die door de wind op hun plek zijn gewaaid.

De papierkunst van Smit, de gedichten én Krona’s eigen collectie werken op elkaar in: de poëzie van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou hangt inTijd en Eeuwigheid gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten en de laatmiddeleeuwse kunst van het klooster. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers roert met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn: meditatie voor museumbezoekers.

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. De tentoonstelling startte in andere vorm in juli 2021 in de Kloosterkerk en het Escher Museum in Den Haag, en zal in februari 2022 doorreizen naar Museum Klooster Ter Apel.

Tijd en Eeuwigheid is een productie en initiatief van het Bijbels Museum, dat reizende tentoonstellingen maakt met een link naar de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. Dat geldt zeker voor het thema Tijd en Eeuwigheid. Universele waarden die in alle wereldgodsdiensten van groot belang zijn. Steeds meer mensen zoeken naar rust, verdieping en naar waarden die de waan van de dag overstijgen. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-)wetenschappers bogen zich over het thema en laten zich nog steeds door deze thematiek inspireren.

Tijd en Eeuwigheidis mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, Vrienden Bijbels Museum en de presentatiepartners.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen