Frankrijk vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2021 door Redactie

Onderzoek: duizenden pedofielen in Franse kerk sinds 1950

Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat duizenden pedofielen de afgelopen tientallen jaren actief zijn geweest binnen de Franse katholieke kerk. Het gaat volgens voorzitter Jean-Marc Sauve om zeker 2900 tot 3200 geestelijken en andere functionarissen. Hij noemde dat tegenover persbureau AFP een "minimum", laat het ANP weten.

De commissie van Sauve baseert zich onder meer op archieven van de kerk, rechtbanken en de politie. De onderzoekers hadden ook getuigen gevraagd zich te melden en een telefonische hotline opgezet. Dat leidde tot duizenden reacties. Er wordt na 2,5 jaar onderzoek komende dinsdag een rapport gepresenteerd dat volgens de voorzitter zo'n 2500 pagina's telt.

De commissie bestaat uit onder meer juristen, artsen, historici en theologen. Ze waren in 2018 aangetreden op verzoek van de kerk, dat daarmee reageerde op misbruikschandalen. De experts moesten onderzoek doen naar beschuldigingen van kindermisbruik door de geestelijken sinds de jaren 50. De commissie zal volgens Sauve tientallen aanbevelingen doen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen