BEAM start actie voor EO-Jongerendag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET DE EO

 

‘Jongeren geven EO ook veel terug’

Duizenden jongeren die tegelijk springen, zingen, juichen, bidden, luisteren en God aanbidden: het gebeurt al sinds 1975 op de EO-Jongerendag. Om de volgende editie te bekostigen, organiseert de EO een fundraising; er is 350.000 euro nodig. “Wij willen jongeren blijven voeden met geloofsinspiratie.”

Een flink bedrag, maar EO-directeur Arjan Lock is ervan overtuigd dat het gaat lukken om dit geld bij elkaar te krijgen. “Mensen die de missie van de EO een warm hart toedragen, willen niets liever dan dat de EO-Jongerendag doorgaat. Ook de EO kijkt naar haar begroting, we keren alles om. Of we failliet gaan? Nee, we zijn een superstabiele organisatie, maar we hebben ook veel ambities.”

Zo wil de EO graag content blijven maken, deels om ook niet-gelovigen te bereiken. “Gelukkig krijgen we geld van de overheid – dat is uniek – maar we zijn ook afhankelijk van het geld dat leden en donateurs aan de EO geven. Voor programma’s op de NPO moeten we steeds vaker eigen geld meenemen. En in coronatijd hebben we geïnvesteerd in de BEAM-kerkdiensten. Televisie maken is duur, maar het voorziet in de behoeften van veel jongeren en hun ouders. De EO-Jongerendag hoort bij de EO, daarom willen we daar een vervolg aan geven.”

God komt dichtbij
Iets levensbepalends, noemt Arjan de EO-Jongerendag. “Voor iedereen is het een mooie dag, maar er zitten tientallen jongeren tussen die ervaren wat ze dán nodig hebben. Ze merken dat het geloof ook iets is van 2021, en dat God er voor hen wil zijn.” Als EO-directeur heeft Arjan zijn taken op dit festival, maar hij kiest er elk jaar bewust voor om zich een uur terug te trekken. “Ik doe mijn jasje uit en ga op het veld tussen de jongeren staan of op de tribune zitten. Het is een moment tussen God en mij. Ik dank Hem en vraag of Hij met al die jongeren en mij mee wil blijven gaan. Na afloop van de dag denk ik: dit moeten we blijven organiseren. Hoe mooi zou het zijn als de mensen die van de EO houden, ons die gelegenheid geven.”

‘I am God’s child’
De EO-Jongerendag kan veel voor jongeren betekenen, maar jongeren geven volgens Arjan ook iets terug aan de EO. “Ik ben inmiddels een vijftiger en op dit festival zie ik hoe jongeren op een eigentijdse manier hun geloof inhoud geven. Ik zie wat het met hen doet en ik merk dat saamhorigheid belangrijk is. Daarom wil de omroep hen blijven voeden met mooie muziek en geloofsinspiratie.” Ook een van zijn eigen kinderen werd jaren geleden geraakt op deze dag, vertelt Arjan. “Als ouder vraag je je weleens af hoe het zit met het geloof van je kinderen. Een van mijn kinderen – die niet veel over het geloof sprak – ging met mij mee naar de EO-Jongerendag, waar hij een stoere zwart-witriem met de tekst ‘I am God’s child’ kocht. Het zijn die kleine, maar betekenisvolle gebeurtenissen die laten zien dat God met je kinderen meegaat.”

'De EO-Jongerendag hoort bij de EO'

Niet achterhaald
“Deze dag laat zien dat het geloof voor jonge mensen niet achterhaald, maar juist relevant is,” voegt Arjan toe. “Ik neem weleens zakelijke relaties mee, zoals een minister of programmaproducent. Zij verwachten dat jongeren keurig op stoelen zitten met een schrift om aantekeningen te maken. Als ze dat stadion binnenkomen, verwelkomd door duizenden jongeren die feesten of samen stil zijn, dan ben ik best een beetje trots.”

Draag bij aan deze actie van BEAM! Doe dat hier.