Lechl’cha
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 oktober 2021 door Michiel Steenwinkel

Lechl’cha helpt ex-soldaten al 20 jaar het geestelijk leven terug te vinden

Het is niet heel moeilijk om je geloof te verliezen tijdens je diensttijd in het Israëlische leger. 20 jaar geleden was dat al duidelijk voor de oprichters van Lechl’cha, de organisatie die pas afgezwaaide soldaten helpt het leven met God weer op te pakken. "Vaak zijn gelovigen de enige in hun eenheid, omgeven door vooral niet-gelovigen die vloeken, schelden, seksueel actief zijn en feesten in het weekend. Het is moeilijk dan overeind te blijven", vertelt Shmuel Salway, leider van Lechl’cha.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

Tijdens een videogesprek vertelt Salway over zijn organisatie die dit jaar 20 jaar bestaat en meer dan 300 jong volwassen Israëli’s in het programma had. Veel van hen zijn ontmoedigd geraakt in hun diensttijd en zijn om die reden naar Lechl’cha gekomen. Salway: "Een jongen vertelde mij dat hij geestelijk helemaal was opgedroogd. Ze maken vaak heel nare dingen mee, sommigen hebben een vorm van Post-traumatisch stress syndroom." Daarnaast moeten de Israëli’s ook omgaan met kritiek dat het land krijgt vanuit buitenland. Er zijn jonge Israëli’s die zien dat zij steeds worden afgeschilderd als de bad guy.

"Ik geloof dat er een geestelijke bedekking ligt over Israël en dat er een geestelijke strijd woedt. Ik bid voor hen en op het juiste moment zullen hun ogen open gaan."

Tijdens de drie maanden bij Lechl’cha krijgen deelnemers een diepgaande heroriëntatie op God. Dat begint met verdieping in hun eigen identiteit: wie ben je in Gods ogen? Ook volgt er Bijbels onderricht en de uitdaging om je geloof praktisch vorm te geven in het leven. Er wordt opnieuw een geloofsfundament(en) gelegd. Lechl’cha staat in contact met veel messiaanse gemeenten in het land waar de deelnemers God kunnen dienen na het programma.

Shmuel Salway zelf is geboren in Israël, hoewel zijn ouders alijah maakten. Zij hebben Indiase roots. Salway’s moeder kwam tot geloof in Tel Aviv bij een vrouwengroep, Shmuel groeide op in de messiaanse gemeente Adonai Roi (De Here is mijn Herder). Op zijn 16e tijdens een zomerkamp besloot hij bij Jezus te willen horen. Als jongeman werkte hij als beveiliger bij ElAl en ook een periode voor de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten.

Is het bijzonder dat een messiaanse gelovige in die tijd zo’n promotie maakte voor de Israëlische overheid? "Het was moeilijk om promotie te maken in de ambassade. Maar ze zagen jarenlang hoe ik was en werkte en loyaal bleef aan het land. Ik was een getuige, mensen wilden wel weten wat ik precies geloofde. Je mag natuurlijk niet evangeliseren in zo’n functie, maar je mag wel vragen beantwoorden. We hadden mooie gesprekken. Israëli’s zijn van nature nieuwsgierig. Ze kwamen niet tot geloof, maar leerden wel veel. Het gaat erom zaadjes te zaaien. In de juiste tijd zal er vrucht zijn. Ik geloof dat er een geestelijke bedekking ligt over Israël en dat er een geestelijke strijd woedt. Ik bid voor hen en op het juiste moment zullen hun ogen open gaan."

Salway kent veel messiaanse gemeenten. Zie jij wel eens orthodoxe Joden tot geloof komen? "Ik zie eigenlijk weinig orthodoxe joden binnenkomen bij messiaanse gemeenten. Misschien dat sommigen het in hun hart beleven. Ik denk dat God in hun harten werkt en dat God bij sommigen de ogen opent."

Eén jongen uit een orthodoxe familie ontdekte dat het niet om daden alleen gaat, maar om geloof in Jezus als Joodse Messias.

Er hebben door de jaren heen enkele deelnemers uit orthodoxe of juist seculiere families meegedaan aan het programma van Lechl’cha. Eén jongen uit een orthodoxe familie vertelde dat hij al vanaf zijn 12e een relatie met God had, maar geen verdieping vond in de traditie. Hij ontdekte dat het niet om daden alleen gaat, maar om geloof in Jezus als Joodse Messias.

Er zijn ook Arabische deelnemers geweest. Wat daarbij helpt, is dat één staflid zelf Arabisch is. Salway: "We raken ook bekend bij de Arabische bevolking dankzij onze contacten met Arabische voorgangers. Soms hebben we verschillende visies op het land en de politiek, maar we zijn samen gelovigen in Jezus."

Door de jaren heen zijn er 300 deelnemers geweest van wie de meesten nog altijd actief zijn in gemeenten in het hele land. Ook de missionaire reis tijdens het programma draagt bij aan de vorming van de deelnemers. Soms) gaat het programma naar het buitenland. Het is bijzonder hoe het woord op die manier vanuit Zion door jonge messiaanse Joden naar andere landen wordt gebracht. Dit jaar staat Zimbabwe op het programma.

Deelname aan het Lechl’cha-programma van drie maanden, kost 8000 shekel (ruim 2000 euro). Dat dekt niet alle kosten, vandaar dat CGI deze organisatie ook steunt met giften. Naast het programma voor na de diensttijd, organiseert Lechl’cha ook korte conferenties voor jongeren, met afgelopen jaar ruim 300 deelnemers.

Het 20e jaar van Lechl’cha was misschien wel het meest zegenrijke, ondanks alle beperkingen van de pandemie. Salway: "We hadden twee grote groepen. Voorheen maakten we gebruik van het gebouw van een grote gemeente in de weekenden, maar nu moesten we creatief zijn. We ontmoeten elkaar buiten en hadden leraren die via Zoom meededen. We gingen vaker kamperen en nodigden jongvolwassenen uit om mee te gaan."

Er wordt samengewerkt met Netivah, een andere organisatie die CGI ondersteunt. Netivah richt zich vooral op jongeren tot 18 jaar en biedt een cursus voorafgaand aan de diensttijd aan (dat gezamenlijk is ontwikkeld). Lechl’cha richt zich op 18+’ers die hun diensttijd hebben vervuld.

Lees hier meer over het werk van Comité Gemeentehulp Israël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen