huwelijksproblemen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

'De dominee adviseert mijn man en ik om een aantal weken uit elkaar te gaan'

"M’n man en ik hebben al vele jaren geen fijn huwelijk. Ik voel al vele jaren grote eenzaamheid en leegte. Ook m’n man zegt zich vaak eenzaam te voelen", maakt een vragensteller duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Relatietherapie mocht niet baten. "Ik ben ten einde raad, zo kunnen we niet verder! De dominee is ook op bezoek geweest en die adviseerde om een aantal weken uit elkaar te gaan. Is dit de juiste weg?"

"Beste mevrouw en meneer. Expres spreek ik u zo afstandelijk aan, omdat uw huwelijksrelatie een afstandsrelatie is", antwoordt ds. H. H. Klomp. "En als ik het goed aanvoel: mijlenver uit elkaar. Hoe krijg je dat voor elkaar na een huwelijk van meer dan 25 jaar. Aan je liefdesrelatie moet je blijvend bouwen anders verlies je de inhoud. En het bederf van het beste is het slechtste. Wat een diepe nood!

Wat was de trouwtekst? De inhoud daarvan moet je dagelijks als huiswerk maken. Op de knieën, persoonlijk en samen. Hebt u dat mogen doen? Beiden hebt u ook ja gezegd tegen de Heere en elkaar. Maar heb je dat dubbele jawoord ook gelovig waar gemaakt/proberen te maken? Ik vrees van niet. Dan hebben jullie als gehuwden uiteindelijk meineed tegenover God en elkaar gepleegd. Dat kan te maken hebben met ontwikkelingsstoring in de jeugd maar dat is nooit een excuus.

De dominee zal zijn pastorale advies goed bedoelen, maar ik denk dat u weer met elkaar moet (leren) communiceren. Graag onder verantwoorde geestelijke leiding. Ik denk dat u daar echt leiding bij nodig hebt: psychologisch, geestelijk, pastoraal. (...) Overbrug afstand door gehoorzaamheid aan God. Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God. Van harte sterkte, inzicht en uitkomst gewenst onder Gods zegen!", aldus de christelijke gereformeerde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik vind de toon wel wat hooghartig in de beantwoording. Er zullen ongetwijfeld fouten zijn gemaakt, maar we zijn ook mensen.
Ik denk van geen goed advies om een aantal weken uit elkaar te gaan.

Ik loop al een poosje rond op deze wereld en heb nooit gezien dat een huwelijk op deze manier zich herstelt.

Eenmaal uit huis is meestal blijven uit huis!
H
Dan heb ik een voorbeeld waar het wél goed geweest is. Nadat er bij ons van alles scheef bleek te zitten ben ik verhuisd met de kinderen omdat ik geen enkele hoop meer had. Zo konden we, met hulp van mensen én van God elk aan ons eigen proces werken. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en kunnen we zeggen dat het goed gewerkt heeft bij ons.

Maar als therapeut zeg ik: elke situatie afzonderlijk beoordelen en bidden om wijsheid!
Toon meer reacties (7)