Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2021 door Redactie

Ds. G. Hoogerland aanvaardt beroep GerGem Kruiningen

Ds. G. Hoogerland, predikant te Rotterdam-IJsselmonde, heeft het beroep dat de gereformeerde gemeente in Kruiningen op hem heeft uitgebracht, aangenomen. Hij keert terug naar de gemeente die hij in juli 2012 verliet, meldt GerGeminfo.nl.

Kruiningen (ruim 900 doopleden) is vacant sinds ds. G. Bredeweg door een kerkruzie de gemeente en het kerkverband verliet in november 2017. Voor zijn periode was ds. Hoogerland (69) ook verbonden aan Kruiningen van januari 2007 tot juni 2012. Ds. Hoogerland wordt door het aannemen van dit beroep voor de vijfde maal aan een gemeente verbonden. Eerder diende hij Drachten (2002), Kruiningen (2007), Stolwijk (2012) en zijn huidige gemeente Rotterdam-IJsselmonde (2018).

In de gereformeerde gemeente in Kruiningen speelde er al enige tijd een conflict tussen de toenmalige dominee Bredeweg en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte. Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat werd door zowel Jansen als zijn nichtje ontkent. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het heilig avondmaal.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen. In 2017 werd duidelijk dat door het conflict twee kampen zijn ontstaan. Ds. Bredeweg verliet de Gereformeerde Gemeenten om verder te gaan als predikant van een nieuwe ‘vrije gemeente’ in Kruiningen. Een kerkscheuring werd daardoor een feit. De emoties zijn zo hoog opgelopen dat de politie toentertijd besloot om rondom de diensten extra te surveilleren bij het kerkgebouw. Ook werd er onder de auto van ds. Bredeweg afluister- of volgapparatuur gevonden.

Ds. Hoogerland kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij kerkelijke eenheid concreter wilde maken aan de hand van zijn boek Om vriend en broed’ren spreek ik nu. De Gerefomeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) zijn ontstaan in 1953 na een scheuring in de GerGem. Aanleiding voor de GGiN om de GerGem te verlaten, vormde een leerverschil rond het 'aanbod van genade'. Hoogerland had graag gezien dat zijn kerkverband hierover schuld had beleden: "We kunnen de kerkbreuk van 1953 niet afdoen als schuld van ons voorgeslacht, die ons niet raakt."

Lees ook: Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen