Alarmerende secularisatie in Frankrijk: 51 procent gelooft niet in God
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 oktober 2021 door Redactie

Alarmerende secularisatie in Frankrijk: 51 procent gelooft niet in God

Uit recent onderzoek van het instituut voor Franse Opinie (IFOP) is gebleken dat meer dan de helft van de Fransen niet gelooft in God. In een periode van tien jaar steeg het percentage ongelovigen van 44 naar 51 procent. De secularisatie in het land is volgens Evangelical Focus alarmerend.

In het onderzoek beantwoordden Fransen vragen over kerkbezoek, geloof, religie en God. "Het aantal mensen dat gelooft in God neemt af", aldus IFOP. Ondanks het toenemende ongeloof, gelooft 68 procent van de ondervraagden dat religie een positieve invloed kan hebben op de normen en waarden van mensen. Welke religie dat moet zijn, maakt volgens de meerderheid echter niet uit, want 54 procent van de ondervraagden geeft aan dat alle religies gelijk zijn. De potentie is er dus zeker volgens de Fransen, maar slechts 47 procent ziet de positieve invloed van gelovigen terug in de maatschappij.

Uit het onderzoek blijkt dat onder de oudere bevolking van Frankrijk meer mensen in God geloven dan in de jongere generatie. Van de 65-plussers geeft 58 procent aan dat zij christen zijn. In de groep jongvolwassenen van 18 tot 34 jaar ligt dit percentage veel lager: 48 procent. Mensen zijn daarnaast duidelijk minder uitgesproken over hun geloof. In 2009 gaf 58 procent van de ondervraagden aan wel eens over het geloof te praten met mensen in hun omgeving. Uit het recente onderzoek blijkt dat dit is gedaald naar 38 procent. IFOP keek ook naar de impact van de brand in de Notre Dame in Parijs op het geloof van ondervraagden. De brand gaf 21 procent van de ondervraagden religieuze en/of spirituele gevoelens.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik denk dat het nog veel lager is als men in staat zou zijn te kunnen bepalen wie daadwerkelijk een wedergeboren christenen is en een persoonlijke relatie met de allerhoogste heeft. Vele zijn geroepen, doch weinige zijn uitverkoren! (Matt. 22:14) En nee, dat beperkt zich zeker niet alleen tot Frankrijk!
S
Zo is het in Belgie dat je al gauw katholiek genoemd wordt omdat je gedoopt bent en vormsel gedaan hebt, maar er verder weinig inhoudelijk mee gedaan wordt.

Percentage bekeerde christenen ligt op zo'n 1% van de bevolking :/