Het webinar over christenen in Myanmar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2021 door Geerten van Breugel

De vergeten christenen in Myanmar: "Leger ziet ze als onwelkome gasten"

Schokkende verhalen over christenen en Rohingya in Myanmar, dinsdag bij een webinar van Bert-Jan Ruissen (SGP-Europarlementslid). Deze religieuze minderheden worden door het leger van het Aziatische land gedwongen om te bekeren tot het boeddhisme. Dat gaat via martelingen en moord, gedwongen huwelijken met boeddhisten en brandstichting van kerken en moskeeën.

Myanmar is stevig in handen van een militair regime. "Het leger wil haar macht uitbreiden door andersdenkenden te bestrijden. Ze zien christenen en Rohingya als onwelkome gasten. De minderheden mogen niet hun geloof belijden, hun eigen taal spreken en hun leiders ontmoeten", vertelde Alex Aung Khant uit Myanmar, die kandidaat was voor de oppositie in 2019. "Kinderen op gewone scholen in Myanmar horen hierover niets, door toedoen van het leger."

Khant, die sprak via video, vertelde dat hij de situatie pas ontdekte toen christenen hem hielpen de grens over te steken. Hij zei vurig te hopen dat de macht van het leger ooit weer plaatsmaakt voor de recht van de wet.

Myanmar-kenner Benedict Rogers herinnerde aan de moord op een jongerenpastor van een baptistenkerk enkele dagen geleden. Hij was doodgeschoten door het leger. Reden was dat de pastor christenen probeerde te helpen van wie de huizen in brand waren gestoken. Rogers noemde haat tegen de kerk heel bizar. "De kerk is er juist om vrede te bewaren. Bij een betoging stond een katholieke non juist de betogers en de soldaten uit elkaar te houden."

Rogers meent dat de EU flinke druk moet uitoefenen op het militaire regime van Myanmar, zonder dat te erkennen. Hij denkt aan meer sancties tegen de legertop, maar juist hulp voor de gewone bevolking.

Dr Adina Portaru van ADF International, een organisatie tegen geloofsvervolging, bepleitte dat de EU snel weer een speciale gezant voor geloofsvrijheid benoemt. Die kan namens de EU regeringen zoals die van Myanmar aanspreken. Ook wil ze een EU-dag voor vrijheid van geloof.

Ruissen concludeerde dat de situatie in Myanmar zeer, zeer ernstig is. "Mensen die worden onderdrukt, moeten kunnen rekenen op onze steun. Als EU hebben we een verantwoordelijkheid voor de mensenrechten in Myanmar en elders." De SGP-politicus wees erop dat al EU-sancties zijn ingesteld, maar deze kunnen wellicht nog aangescherpt. Het idee van een speciale dag voor geloofsvrijheid noemde hij een goed idee. Dat de EU opnieuw geen gezant heeft voor geloofsvrijheid vindt hij teleurstellend.

Dit webinar is een stap naar bewustwording in het Europees Parlement, stelde Ruissen. "Maar hier mag het niet bij blijven. We gaan proberen een resolutie in te dienen over Myanmar. Met hulp van andere fracties kunnen we zo een krachtig signaal van steun afgeven aan de religieuze minderheden in Myanmar."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen