Ds. A. de Lange
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 september 2021 door Jeffrey Schipper

Is een verzekering afsluiten gebrek aan vertrouwen op God?

"Wat de precieze motivatie is om (principieel) onverzekerd te willen zijn en via BV’s risico’s in te willen dekken zou ieder van wie dit geldt zelf moeten aangeven. Ik denk dat de vraag die u eigenlijk wilt stellen is: als je vanuit vertrouwen op God geen verzekeringen afsluit, is het dan niet in strijd met dat vertrouwen om bedrijfsmatig allerlei BV’s op te richten met het doel risico’s in te dekken?", schrijft ds. A. de Lange in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ons vertrouwen op God stellen is voor ons allemaal nodig", maakt de predikant duidelijk. "En het is de vraag aan ons hart of we dit vertrouwen kennen en beoefenen. Steeds maar weer. Actief en werkelijk op God vertrouwen is voor ons moeilijk. De Bijbel leert ons zelfs dat het voor ons zelfs onmogelijk is. Maar God werkt zelf door Zijn Woord geloof dat ook vertrouwen meebrengt. En dan mogen we dat vertrouwen leren beoefenen. (...) Mijns inziens is het, levend vanuit dat vertrouwen. vervolgens bijzaak of we ons wel of niet verzekeren. Wie op God vertrouwt en een verzekering afsluit weet zich afhankelijk van God en niet van een verzekering. Hetzelfde geldt voor degene die God vertrouwt en geen verzekering afsluit. 

Bijbels gezien zijn er voorbeelden van zowel het één als het ander. Neem Ezra en Nehemia. Beiden zijn mannen van God, die leiding gaven aan grotere ondernemingen en die het vertrouwen op de Heere gepraktiseerd hebben. Ezra wilde op een missie richting Israël GEEN leger van de koning meevragen. Nehemia heeft op een zelfde soort missie WEL allerlei dingen van de koning gevraagd. Wie voor zijn persoonlijke situatie geen verzekeringen wil afsluiten neemt daarmee een beslissing in vertrouwen. Als hij zijn risico’s bedrijfsmatig probeert af te dekken door één of meerdere BV’s op te richten is hij praktisch bezig. Zo kan dat in onze samenleving. Moet die persoon daarmee vertrouwen op God ontzegd worden? Ik geloof het niet. 

De vraag blijft aan ieder van ons: kennen wij God zo, dat we Hem vertrouwen? En leven en handelen we in dat vertrouwen? Het wordt soms makkelijk gezegd: ik vertrouw op God. Maar heeft het ons ook wat gekost? En mag het ons ook wat gaan kosten? Of kiezen we alleen maar voor de makkelijkste en goedkoopste weg?", vraagt de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De mensen die geen verzekering afsluiten, vertrouwen op hun kerkelijke omgeving.
J
Idd, zie o.a. hoe de Amish eea oplossen: https://www.youtube.com/c/PeterSantenello