Joël Voordewind, beeld Marjan van der Meer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 september 2021 door Joël Voordewind, Speciaal Ambassadeur ZOA

Joël Voordewind: Waar zijn de allerarmsten gebleven?

Voor het eerst in vijftien jaar keek Joël Voordewind vorige week van buiten het parlement naar Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Met nog steeds een hart voor de allerarmsten en vluchtelingen, valt hem op dat zij niet worden genoemd. "Terwijl het ook ons raakt. Binnenland is buitenland en andersom."

Geen woord over ontwikkelingssamenwerking en de allerarmsten tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week. Dat lag niet aan de Troonrede waarin de koning nog sprak over solidariteit en verantwoordelijkheid in deze wereld. Natuurlijk heb ik er alle begrip voor dat het gaat over verhogen van de salarissen in de zorg, woningtekort en gelukkig ook het klimaat. Maar na Afghanistan en de bedreigingen van de Taliban voor meisjes en vrouwen, het verlies van miljoenen banen door Corona in Ontwikkelingslanden en het onlangs weer toegenomen aantal vluchtelingen tot een recordhoogte van 82 miljoen, zou het niet ongepast zijn geweest, óók aandacht te besteden aan de allerarmsten.

Er worden miljarden extra uitgetrokken - zelfs nu door een demissionair kabinet - terwijl er bijna geen geld extra wordt uitgegeven voor hulp aan kwetsbaren, zoals vluchtelingen. Ondanks de toezeggingen tijdens de verkiezingen van D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie om de hulp-begroting terug te brengen naar de wereldwijde norm van 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen (nu 0,53 procent). Het aanpakken van de grondoorzaken van armoede en klimaatverandering, kan juist vluchtelingenstromen en conflicten voorkomen. Hulporganisaties zoals ZOA werken juist in de meest gevaarlijke gebieden aan die grondoorzaken zoals eerlijke landrechten en vredesopbouw. Binnenland is buitenland en andersom. Als mensen geen hoop meer hebben op verbetering van hun bestaan, gaan ze op de vlucht naar Europa.

Daarom doen de partijen er verstandig aan om zich alsnog aan hun beloften te houden en zich te blijven inzetten voor de allerarmsten tijdens de formatie. Het kan nog! Laten we naast de problemen in Nederland, ook de Afghaanse meisjes en vrouwen, de alleramsten en de vluchtelingen niet vergeten!

Beeld: Marjan van der Meer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Hier ben ik het geheel mee eens. Ik heb bepaald niet de hele APB gevolgd, dus ik had gehoopt dat de krant vergeten was. Maar helaas. Wat is het erg dat de meest kwetsbaren uit beeld zijn. In coronatijd zijn er tientallen miljarden uitgetrokken voor de economie. Wat zijn we dan vaak zuinig voor de meest kwetsbaren. Terecht maakt de SGP zich druk om de grote kloof tussen een- en tweeverdieners. Maar de kloof tussen hen die onze producten maken en wij die ze consumeren is nog heel wat groter. Een taak voor de politiek, maar zeker voor christenen!