GerGem Middelburg-Zuid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 september 2021 door Redactie

GerGem-predikant M. J. van Gelder (82) overleden

Ds. M. J. van Gelder is zondagmorgen 26 september overleden in de leeftijd van 82 jaar. De emerituspredikant uit de Gereformeerde Gemeenten vierde afgelopen week nog zijn 50-jarig ambtsjubileum, meldt GerGeminfo.nl.

Toen Van Gelder in 1971 kandidaat werd gesteld, werden verschillende beroepen op hem uitgebracht. De weg wees naar de gemeente Enkhuizen. Na de Enkhuizen leidde de ambtelijke loopbaan van ds. Van Gelder via Gouda (1974), Nieuwerkerk ZLD (1980), Tricht-Geldermalsen (1985) en Ridderkerk-Slikkerveer (1994) naar zijn laatste gemeente: Middelburg-Zuid (1998, foto boven). Op 16 april 2009 ging hij met emeritaat.

Het houden van catechismuspreken was een voorliefde van ds. Van Gelder. Zelf zei hij daarvan: "Ik werk graag systematisch, dat kan bij catechismuspreken goed. Het past ook bij mijn karakter om zo te werk te gaan. Ik houd ervan om na bestudering van de Bijbel mijn preken ordelijk vast te leggen. Mijn preekschetsen vormen een soort raamwerk waarop de kernpunten staan die ik hoop te behandelen. De invulling komt, onder de inwachting van Gods zegen, op de preekstoel”, citeert GerGeminfo.nl.

Ook uit de brieven van de apostelen en de evangeliën preekte de predikant graag. "Zij leiden de hoorder direct naar Christus. Dat is uiteindelijk ook de opdracht voor iedere prediker. Het is weliswaar zo dat ook het hele Oude Testament op de komst van Christus ziet. Toch vind ik het niet eenvoudig om geschiedenissen te bepreken.” Met een glimlach: "Ik bedoel niet dat ik er nooit uit preek. Maar voor geschiedenissen moet je meer een verteller zijn.”

Foto: GerGem Middelburg-Zuid, de laatste gemeente van de predikant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen