Rob van der Dussen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 oktober 2021 door Rob van der Dussen

Hoe de Italiaanse Bijbel Rome binnenkwam

Porta Pia is een poort in de Aureliaanse stadsmuur van Rome. Tot het jaar 1870 bevond zich binnen deze muur de Kerkelijke Staat waar de paus de scepter zwaaide. Toen het Franse leger, wat Rome toentertijd beschermde, werd opgeroepen om naar Frankrijk terug te keren, zag de koning Victor Emmanuel II zijn kans schoon. Op dinsdag 20 september viel generaal Raffaele Cadorna met zijn soldaten de stad binnen bij Porta Pia, een poort die sindsdien symbool staat voor het einde van de wereldlijke macht van de pausen. Rome werd verheven tot de hoofdstad van het koninkrijk Italië.

Paus Pius IX had enkele jaren daarvoor koning Victor Emmanuel II geëxcommuniceerd en dus uitgesloten van de kerkelijke gemeenschap. De koning van Sardinië liet zich er niet door afschrikken. In de jaren na 1859 kreeg hij veel gebieden van de Kerkelijke Staat in handen, hetzij door referenda of veroveringen. De paus die deze machtsexpansie als een grote bedreiging van zijn eigen wereldse autoriteit beschouwde, liet het er niet bij zitten. Hij riep katholieke jongemannen in de hele wereld op om als pauselijke infanteristen de Kerkelijke Staat te verdedigen. Ten minste 3.000 Nederlanders gaven hieraan gehoor en kwamen onder de wapenen. In het jaar 1860, na de nederlagen bij Castelfidardo en Ancona, viel het schiereiland onder invloed van Victor Emmanuel II, met de stad Rome als enige uitzondering.

Na de val van Rome kwam de Bijbel in de volkstaal de stad binnen. In korte tijd werden meer dan 20.000 Bijbels in de stad verspreid.

In de jaren die volgden, beschermden Franse soldaten Rome. Echter ontstonden er revolutionaire bewegingen die het voorzien hadden op rooms katholieke geestelijken en het Franse garnizoen. De situatie werd zo grimmig dat ieder die met een wapen over straat liep ter plekke geëxecuteerd mocht worden.

In een dergelijke gespannen situatie werd er in het jaar 1869 het Eerste Vaticaans Concilie in Rome gehouden. Daar werd een lijst van dwalingen officieel bekrachtigd en stelde de Kerk het dogma van de onfeilbaarheid van de paus op. Het Concilie werd hardhandig onderbroken op 20 september 1870. Na de doorbraak bij Porta Pia verklaarde de paus zichzelf een gevangene in het Vaticaan. Echter liet hij het idee niet varen dat zijn wereldse macht op een dag hersteld zou gaan worden.

Het verhaal gaat dat op die dinsdag in september een kleine groep van de British and Foreign Bible Society met een hondenkar Bijbels de stad in smokkelden om deze gratis aan de mensen uit te delen. De hond zou de naam Pius hebben gedragen, evenals de paus. Voor het jaar 1870 was de Bijbel in het Italiaans al eeuwenlang een verboden boek en werden de missen in het Latijn voorgedragen. Tot de eenwording van Italië waren er maar weinig protestanten die veilig in Rome konden verblijven, omdat er geen sprake was van vrijheid van geloof.

Na de val van Rome kwam de Bijbel in de volkstaal de stad binnen. In korte tijd werden meer dan 20.000 Bijbels in de stad verspreid, helaas met weinig succes. De tragiek van Rome is dat haar, als het zogenaamde boegbeeld van het Christendom, voor eeuwen de toegang tot de Bijbel in de eigen taal was ontzegd.

Lees hier meer over de huidige situatie van godsdienstvrijheid in Italië.

Rob van der Dussen schrijft over theologie en missie. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen