Otto Grevink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 september 2021 door Jeffrey Schipper

Crisis in de CGK: Otto Grevink heeft een boodschap - CIP Podcast

Nadat vier CGK-predikanten in een verklaring de noodklok luidden, kwamen verontruste kerkgangers afgelopen weekend bijeen tijdens een ‘crisisberaad’. Is een keurscheuring op komst in de Christelijke Gereformeerde Kerken? Dominee Otto Grevink besprak de CGK-crisis in de CIP Podcast.

Volgens Grevink is de reformatorische traditie en het christelijk geloof veel pluraler dan de verontruste CGK-dominees willen geloven. "Zij suggeren dat niet langer de Bijbel de norm is, maar de hedendaagse cultuur. Alsof het beeld van hoe de samenleving nu is op de Bijbel wordt geplakt. Dat is niet aan de orde. Mensen stellen vragen van deze tijd aan de Bijbel van alle tijden. En dat betekent dat je nieuwe dingen kunt ontdekken, omdat onze vragen veranderen. Dus niet de antwoorden veranderen, maar de vragen van onze tijd. Daarmee krijgt de Bijbel een andere kleur. Dat is iets anders dan de Bijbel een andere boodschap laten vertellen of laten buikspreken. Je kunt veel breder over God en geloof praten dan deze broeders denken."

"Het bevestigen van vrouwelijke ambtsdragers is in de CGK vermoedelijk de druppel die de emmer doet overlopen. Zo werkt dat vaak in sociologisch opzicht. Maar ik zou deze broeders willen vragen: is dit jullie een scheuring in de gemeenschap van Christus waard? Als christenen zijn we wereldkampioen kerkscheuren. Laten we niet vergeten dat een kerkscheuring per definitie zondigen tegen God is, want dat betekent dat je banden verbreekt in de gemeente van Christus. Blijf met elkaar in gesprek, zoek toenadering en wees niet bang! De kerk is niet van ons, maar van God."

Beluister het fragment vanaf minuut 21:35

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: Rogier Bos


CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
- Ergernis van de week: standenleer in Gereformeerde Gemeenten - CIP Podcast
- Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast
- Moeten we ons zorgen maken over geradicaliseerde complotchristenen? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
"En dat betekent dat je nieuwe dingen kunt ontdekken, omdat onze vragen veranderen. Dus niet de antwoorden veranderen, maar de vragen van onze tijd." Dus de Bijbel geeft blijkbaar antwoorden die er altijd al in zaten maar nog niet waren 'ontdekt' omdat bepaalde vragen in andere tijden 'nooit' zo gesteld waren? Dat lijkt mij eerlijk gezegd bij uitstek een principe om de Bijbel te laten buikspreken. Hoe maak je immers onderscheid tussen nieuwe dingen ontdekken en geheel nieuwe antwoorden verzinnen? Er is 'niets nieuws onder de zon'....
A
Negentienhonderd jaar, vanaf de start van de christelijke gemeente, tot midden vorige eeuw waren zo goed als alle christenen het er over eens dat in de Bijbel het ambt niet opengesteld is voor vrouwen. Over de gehele kerkelijke breedte heen, reformatorische, evangelisch, zelfs rooms-katholiek. Dat komt omdat de bijbel duidelijk is over deze kwestie. Maar nu zijn er leraren verschenen die stellen dat al die christenen vanaf start

van de gemeente bijna 2000 jaar de bijbel verkeerd hebben begrepen op dit punt. Ja, ja, dat zal wel.

H
Lees 1Tim.3, duidelijk voor wie ambtsdrager mag zijn als het om mannen gaat ….. ener vrouwen man. Geef er nu naast zo.’n zelfde aanwijzing een voor de vrouwelijke ambtsdrager …… ener mannen vrouw, ik ben ‘m nog niet tegengekomen, ook niet inde talloze studies en boeken die er over geschreven zijn, jammer voor de verspilde tijd.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)