autisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 september 2021 door Jeffrey Schipper

'Vanwege autisme vind ik het lastig om Bijbelgedeelten en preken te volgen'

"Ik ben een jongedame van 21 jaar, gediagnosticeerd met autisme. Door mijn autisme vind ik het erg lastig om verbanden tussen dingen te leggen en om informatie te filteren, waardoor ik preken bijvoorbeeld helaas minimaal begrijp. Naast preken vind ik het ook erg lastig om Bijbelgedeelten te volgen, het komt niet binnen; ik lees het wel, maar het lukt niet om het te begrijpen en het tot me door te laten dringen", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Job had ook veel te vragen", maakt ds. C. Harinck duidelijk. "Hij stelde vragen omtrent Gods goedheid en rechtvaardigheid. Toen Job God ontmoette werden zijn vragen niet allemaal netjes één voor één door God opgelost, maar ze verdwenen in de grootheid, wijsheid en ontferming van God. Zo’n ontmoeting met God lost veel, ja alles op. We erkennen dan Hij God is en wij slechts mensen zijn. Hij weet zo veel beter wat goed voor ons is dan wij zelf. Die wijze God in je leven en alles wat je overkomt te zien, is van grote betekenis.

Je zegt dat preken en Bijbellezen niet bij je binnenkomt. Het dring niet tot je door. Het is een bekend verschijnsel van mensen met autisme. Maar al heb je er niet die gevoelens bij die andere mensen hebben, zo komt het toch wel binnen. Autisme staat ons wel in de weg, maar de Heere niet. Ik merk aan je schrijven dat verschillende belangrijke zaken wel bij je binnengekomen zijn. Je weet dat je verlossing nodig hebt. Je gelooft in het bestaan van een hel en een hemel. Je denkt aan de wederkomst. Je mist God. Je wordt soms overvallen door verlangen naar God en Zijn liefde.

Je wilt God met je verstand bevatten. Maar ons verstand is te klein om Hem te bevatten. We moeten het doen met wat Hij in Zijn Woord van Zichzelf zegt. Het geloof in God is niet onredelijk. Het is logisch dat er een God en Schepper is. Het leven en bestaan van alle dingen zonder God is onlogisch. Daar was Plato zonder Bijbel reeds achter gekomen. Hij verklaarde: “Wij kunnen nog geen grasspriet maken, dus moet er een Maker zijn van alle dingen.” Je hoeft je verstand dan ook niet uit te schakelen. Maar een mens is meer dan verstand. Hij zoekt troost en geluk voor zijn hart.

Tenslotte wil ik je nog op iets wijzen. Ik doe dat niet om je buiten Jezus en Zijn verzoenend bloed gerust te stellen. Je zult met al je vragen en zonden aan de voet van Golgotha’s kruis moeten buigen om echte vrede en troost te vinden. Ik wil echter toch tot je zeggen: Kijk niet alleen naar de negatieve dingen. Er zijn ook nog zo veel positieve dingen in je leven. Je hebt ondanks je handicap en alles wat je meegemaakt hebt, God niet uit je leven gebannen. Zoek de positieve dingen van je leven te versterken en de negatieve dingen te verzwakken", aldus de gereformeerde gemeente-predikant.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen