raam in een Episcopale Kerk in Maryland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2021 door Redactie

Van wie is het kerkgebouw en andere bezittingen bij een kerksplitsing?

Een kerksplitsing gaat niemand in de koude kleren zitten. Een van de vragen die bij een splitsing komt kijken is: Van wie zijn de spullen en andere middelen van de gemeente? De Episcopale Kerk, een protestants-Anglicaanse denominatie in de Verenigde Staten, stapte naar de rechter om middelen van de afgesplitste kerk in Fort Worth te behouden. De denominatie verliest de rechtszaak, meldt de Christian Post.

Het bisdom van de Episcopale Kerk uit Fort Worth nam in 2008 afscheid van het kerkgenootschap. De kerk was het niet eens met de steeds progressievere theologische opvattingen van de Episcopale Kerk. Het benoemen van een openlijk, homoseksuele bisschop was voor de kerk in Fort Worth de druppel. Na een stemming binnen de kerkenraad stapte ze uit het kerkverband. Middelen zoals het gebouw en de financiën werden als van de kerk beschouwd na de kerksplitsing. De Episcopale Kerk gaf aan dat zij hier recht op hadden, op grond van een onderdeel van de canon van de kerk, waarin staat dat alle spullen van kerken in bruikleen zijn van de nationale denominatie.

De Episcopale Kerk eiste het bezit van de kerk in Fort Worth en het kerkgebouw terug na de kerksplitsing. In 2018, tien jaar na de splitsing, kwam dit tot een rechtszaak. De plaatselijke rechter gaf aan dat volgens de wetgeving het bezit inderdaad eigendom was van de Episcopale Kerk en de kerk dus niet de bezittingen op kon eisen na het verlaten van de denominatie. De kerk uit Fort Worth ging in hoger beroep. In 2020 won de kerk de rechtszaak tegen de denominatie, omdat de canon interne afspraken zijn en de plaatselijke gemeente hier niet meer onder viel. De Episcopale Kerk deed vervolgens een poging om het gebouw en bezit uit Fort Worth toch terug te krijgen, maar het verzoek is afgewezen door de rechter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen