Southern Baptist Convention
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2021 door Redactie

Amerikaanse baptisten starten grootschalig onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk

Het Amerikaanse kerkverband Southern Baptist Convention (SBC) start een onderzoek naar hoe het bestuur is omgegaan met meldingen van seksueel misbruik in de afgelopen twintig jaar. Na twee dagen intensief debat, kwam de vergadering er niet over uit of ze mogen inbreken op de geheimhoudingsplicht van advocaten van eventuele daders voor het onderzoek, meldt Religion News Service. Voorlopig zullen de Amerikaanse baptisten geen beslissing nemen.

De SBC onderzoekt nu hoe de voorvallen zijn ontstaan, hoe er met meldingen van seksueel misbruik is omgegaan door kerken en welke hulp er is gegeven aan slachtoffers. De denominatie hoopt te leren van het verleden. "Het is urgent om dit onderzoeken voor de slachtoffers en de kerk. We zijn toegewijd om het onderzoek duidelijke kaders te geven, zodat er een resultaat volgt waar we uit kunnen leren", aldus baptistenvoorganger en voorzitter van de vergadering Rolland Slade uit California. Wanneer de vergadering er niet samen uitkomt, zal het onderzoek moeten worden opgeschort. "Dat is onacceptabel", aldus Slade. 

De Southern Baptist Convention is de grootste protestantse denominatie van de Verenigde Staten. Leden van het bestuur besloten 1,6 miljoen dollar te begroten voor het onderzoek. Het onderzoek werd geïnitieerd naar aanleidingen van verschillende meldingen van seksueel misbruik in de afgelopen twee decennia. Het onderzoek zal zich richten op de manier waarop kerkbesturen, lokaal en landelijk, zijn omgegaan met eventuele meldingen. In 2019 kwamen honderden meldingen van seksueel misbruik aan het licht na onderzoek van de krant the Houston Chronicle. De SBC reageerde met berouw op het onderzoek, bood haar excuses aan en startte een hulpprogramma voor slachtoffers van seksueel misbruik. De denominatie maakte daarnaast een beleid om kerken buiten de denominatie te zetten, wanneer zij meldingen van seksueel misbruik niet serieus nemen.


Seksueel misbruik
- Mara werd ritueel misbruikt: “Als God almachtig is, hoe kon Hij toekijken en niets doen?”
- Marianne werd verkracht: "Mijn vertrouwen in God is gegroeid"
- Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias
- Slachtoffer van seksueel misbruik vraagt zich af: "Is het ooit nog mogelijk om los te komen uit die wereld?"
- Beth Moore verlaat Southern Baptist Church: "Misstanden in strijd met het evangelie"
Meer over Seksueel misbruik »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen