Wilkin van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2021 door Redactie

Christelijke stichting zet streep door conferentie in oktober: 'Vaccinatiedwang is geen optie'

"Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om de Vrij Zijn conferentie in oktober af te lassen", schrijft Wilkin van de Kamp namens Stichting Vrij Zijn in een recente nieuwsbrief. Het aangekondigde coronatoegangsbewijs is voor de christelijke stichting aanleiding om dit besluit te nemen.

Van de Kamp licht toe: "Het verlangen om weer samen te komen en onze eenheid in Christus te vieren is groot. Zeker ook bij ons. Toch hebben we besloten de oktoberconferentie niet door te laten gaan. Mag ik jullie meenemen in onze worsteling rondom ons besluit. Vanaf het begin – alweer 20 jaar geleden – hebben we besloten dat iedereen onze conferenties moet kunnen bijwonen. Vrij toegang en een gratis lunch is ons ‘handelsmerk’ geworden. Inmiddels zijn we zo’n 300 conferenties en honderd duizenden kopjes koffie/thee, belegde broodjes en heel veel knakworstjes verder. Vrij Zijn betekent dat iedereen welkom is. Al die jaren hebben we er op toegezien dat onze conferenties voor iedereen veilig zijn; voor onze medewerkers en voor onze deelnemers.

Op dit moment worstelen we met de vraag in hoeverre we vrij toegang én veiligheid voor iedereen kunnen borgen. Ikzelf ben gevaccineerd en zie dat alleen vaccinatie de deur opent naar een normale manier van samenkomen. Tegelijkertijd vind ik dat, als mensen beducht zijn voor mogelijke gevolgen van vaccinatie op langer termijn, ze hierin vrij mogen zijn. Vaccinatiedwang is geen optie.

Ik vind het verdrietig te zien hoe in christelijk Nederland een tweedeling is ontstaan ten opzichte van het coronabeleid van onze regering. Helaas zien we dat de weerstand van sommigen tegen het regeringsbeleid zich op een zodanige manier manifesteert, dat dit de veiligheid voor onze medewerkers en de deelnemers aan onze conferentie in gevaar kan brengen. We zijn vanuit de overheid verplicht een wacht bij de deur te zetten om te controleren of mensen wel of niet gevaccineerd zijn, met discussie en ‘gedoe’ aan de deur als gevolg. Dat willen we koste wat het kost voorkomen.

Daarom hebben we besloten de oktoberconferentie af te lassen. In de woorden van Paulus vinden we een motivatie voor ons besluit: ‘Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet (...) Gebruik die vrijheid om met liefde voor elkaar te zorgen’ (Galaten 5:13, NBV en BGT). We zien er naar uit om zo snel mogelijk onder ‘normale’ omstandigheden weer samen te komen en hopen dat dit in november of anders begin volgend jaar weer mogelijk zal zijn", sluit Van de Kamp af.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Respectabele keuze. De motivatie vind ik echter teleurstellend. Het artikel wekt het gevoel op dat “niet gevaccineerden” herrieschoppers zijn waardoor anderen gevaar lopen. Als christen lijkt het mij niet gepast om een event te bezoeken waar ik niet welkom ben. Door de enkeling die dit toch meent te moeten doen, komt een hele grote groep in een verkeerd daglicht te staan.

Helaas ook hier weer weinig respect voor niet gevaccineerden. Dit draagt zeker niet bij aan wederzijds begrip en respect maar geeft eerder nog meer verdeeldheid.K
Als ik het goed begrijp is niet de niet-gevaccineerde zelf het probleem, maar dat je als organisatie mensen de toegang moet gaan weigeren, die je helemaal niet wilt weigeren.
E
Bij alle berichten wordt ik verdrietig gezien de tweedeling onder broeders en zusters. Boos dat Rom 13 zo verschillend wordt gelezen. Bijna angstig dat we Opb 13 misschien wel dicht laten. Maar ik kan verdrietig, boos en angstig zijn. Maar bovenal hoopvol! Want elke dag verder is een dag dichter bij de ontmoeting met Jezus. En wat we ook denken laten we AUB die eenheid, hoop en vreugde deze wereld inbrengen. Licht Zijn licht is nodig nu, morgen en tot in Eeuwigheid. En daar hebben we hoe dan ook geen pas nodig. Wijs een ieder op Jezus!
Toon meer reacties (10)