prof. dr. Gerrit Immink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. Immink spreekt over de gereformeerde eredienst in coronatijd

Op D.V. 5 oktober 2021 zal de tweede Cornelis Graafland Lezing worden gehouden. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van het Cornelis Graafland Centrum, het Theologisch Instituut van de Gereformeerde Bond, gevestigd aan de VU te Amsterdam.

De lezing zal worden gehouden door prof. dr. Gerrit Immink. Gerrit Immink is emeritus hoogleraar praktische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2007 tot 2014 was hij ook rector van die universiteit. Tussen 2003 en 2018 publiceerde hij op het gebied van de praktische theologie onder andere In God geloven, Het heilige gebeurt, Bidden en Over God gesproken.
De titel van zijn lezing is: Vrees en vertrouwen; de gereformeerde eredienst in coronatijd.

Prof. Immink hoopt onder andere in te gaan op de vragen rondom de bediening van de sacramenten, de gemeentezang, het preken voor de camera, het gebed. Ook vraagt hij zich af of we de coronatijd profetisch kunnen duiden of dat het juist heilzaam is om de gemeente priesterlijk te troosten.

Niet alleen de kerkgang werd ontregeld door de pandemie waarin we verkeren, maar ook de inrichting van de eredienst veranderde. In snel tempo werden online-diensten georganiseerd en raakten we eraan gewend dat op zondag maar een handjevol mensen in de kerk zit. De fysieke samenkomst werd node gemist, maar het werd pas echt pijnlijk toen de bediening van de sacramenten in het gedrang kwam. De uitdeling van brood en wijn veranderde van karakter. Noodgedwongen vond er een nieuwe bezinning plaats op gewoontes die diep ingesleten zijn. Voor de gemeentezang, zo kenmerkend voor de gereformeerde eredienst, moesten alternatieven worden bedacht. Een preek houden terwijl het grootste deel van de luisteraars thuis achter een scherm zit – hoe werkt dat? Vanwege de korte spanningsboog mag de dienst niet te lang duren. En hoe breng je de nood van de tijd onder woorden in de preek en in het gebed? Kunnen we deze tijd profetisch duiden, of is het juist heilzaam dat de gemeente priesterlijk getroost wordt? Biedt de gereformeerde eredienst structuur in tijden van crisis? In de lezing zal hierop worden ingegaan vanuit de drie onderzoeksperspectieven van het Graafland-centrum. Welke hermeneutische sleutels worden er gehanteerd? Vraagt deze tijd om profetische prediking? Welk houvast vinden we in klassieke liturgische formuleringen en belijdende teksten?

Deze lezing zal worden gehouden op 5 oktober 2021 van 10.00 tot 12.00 uur (inclusief discussie) in de Grote Kerk, Kerkbrink 4, 1211BV te Hilversum. Aansluitend is er een lunch waarvan ook externe deelnemers tegen een kleine vergoeding (10 euro) gebruik kunnen maken.

De lezing is openbaar. In verband met eventuele coronamaatregelen en een eventueel gebruik van de lunch graag opgeven via: cornelisgraaflandcentrum@gmail.com of via www.cornelisgraaflandcentrum.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen