Vrouwen in de kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2021 door Redactie

Deze week: christenen in gesprek over seksisme in de kerk

Concrete handvatten voor het gesprek, inspiratie voor persoonlijke groei en samen nadenken over het aanpakken van seksisme in de kerk. Dat is wat je kunt verwachten van het lunchevent dat netwerk Gelijkwaardig leiderschap op vrijdag 24 september 2021 organiseert, meldt MissieNederland.

De aanleiding is het onderzoek van ND-journalist Aliene Boele waaruit blijkt dat negen op de tien vrouwelijke voorgangers seksisme ervaren bij hun werk in de kerk. Zij voelen zich op allerlei manieren ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Dit verontrustende onderzoeksresultaat willen we vanuit het MissieNederland-netwerk Gelijkwaardig leiderschap niet onbeantwoord voorbij laten gaan. Het is volgens hen tijd om het gesprek goed te voeren en samen bij te dragen aan een toekomst zonder dit onrecht.

Van de vrouwelijke dominees in Nederland voelt 90 procent zich tijdens het werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Ruim de helft krijgt geregeld ongewenste opmerkingen over hun kleding of uiterlijk. Dat meldde het Nederlands Dagblad onlangs op basis van onderzoek. Nagenoeg alle circa 1300 vrouwelijke predikanten kregen de online enquête toegestuurd. Volgens de krant hebben iets meer dan driehonderd vrouwen uit verschillende kerken de vragenlijst ingevuld.

CIP.nl publiceerde naar aanleiding van het onderzoek een interview met twee vrouwelijke PKN-dominees die ook aangaven seksisme in hun werk te ervaren: ”In de loop der jaren heb ik allerlei seksistische opmerkingen voorbij horen komen”, vertelde ds. Rolinda Klein Kranenburg. Ze noemde daarbij ook enkele voorbeelden van opmerkingen die ze als seksistisch ervoer zoals ’Dat was een aardige preek voor een vrouw’ of ’Een volgende keer zou ik kleding aantrekken die minder afleidt’. Ds. Rebecca Onderstal herinnerde zich een kerkenraadsvergadering waarbij ze als ’meisje’ werd aangesproken. Ook herinnert ze zich dat er over een vrouwelijke collega werd gezegd: ’Ik hoop dat er na haar een échte dominee komt.’

Drie predikanten die tot de conservatieve flank van de PKN behoren reageerden deze week op het interview met Onderstal en Klein Kranenburg. "Dat je kerken zonder vrouwelijke ambtsdragers ervaart als afwijzing en dat onplezierig vindt, kan ik me voorstellen, maar respecteer ook het gereformeerde standpunt", stelde emerituspredikant J. Belder. Ds. M. Krooneman vindt "het echt kwalijk dat de negatieve ervaringen van vrouwelijke predikanten worden terug geprojecteerd op een theologisch standpunt over vrouw en ambt". Lees: Is een vrouwelijke ambtsdrager weigeren seksistisch? 3 dominees geven antwoord.

Klik hier voor meer informatie over het lunchgesprek van MissieNederland

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen