Hillsong campus Australië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2021 door Redactie

Hillsong reageert op televisieprogramma over misbruik in de megakerk

Twee christelijke vrouwen vertellen op televisie over misbruik door leiders van Hillsong Church in de Verenigde Staten en Australië. "Het was het engste wat ik ooit heb meegemaakt", aldus de Australische Katherine* in het programma 60 Minutes. Christian Today doet verslag van de reactie van Hillsong: "We geloven als christenen in vergeving en verlossing, ook van misbruikers."

Volgens de Bijbelschool van Hillsong Church is het verhaal van Katherine, zoals verteld in 60 Minutes, niet volledig waarheidsgetrouw. "Hillsong neemt beschuldigingen van seksueel geweld heel erg serieus en meldt het meteen bij de politie. We zijn een veilige kerk en zien erop toe dat we dit soort zaken op een juridisch correcte manier oplossen. Elk verhaal dat stelt dat dit niet zo is, klopt niet."

Het slachtoffer Katherine vertelt in 60 Minutes over het misbruik dat plaatsvond toen ze studeerde aan de Bijbelschool van de wereldwijde megakerk. Tijdens een feestje misbruikt door Hillsong-medwerker Jason Mays. "Het is het engste wat ik ooit heb meegemaakt",  vertelt Katherine. "Het was de eerste seksuele ervaring die ik had en ik had geen toestemming gegeven. Ik wilde doen alsof het nooit was gebeurd, maar dat kon ik niet."

Katherine stapte toch naar het schoolbestuur, maar er werd volgens haar niks met haar aanklacht gedaan, vertelt ze in het televisieprogramma. Uiteindelijk besloot Katherine na jaren haar verhaal naar buiten te brengen en klaagde ze Mays aan. "Ik wil ervoor zorgen dat mijn misbruiker het niet nog een keer zal doen bij iemand anders", aldus de voormalig Hillsong-studente. "Daarnaast wil ik dat Hillsong en de misbruiker verantwoordelijk worden gesteld voor wat er gebeurd is."

Misbruiker Mays heeft een voorwaardelijke straf gekregen van twee jaar na een rechtszaak. Maar de Australische Bijbelschool kiest ervoor om hem een tweede kans te geven. De man werkt nog steeds op de campus. "Het beginsel van ons christelijke geloof zoals omschreven in de Bijbel is vergeving en verlossing. Het is belangrijk dat Jason ook een tweede kans krijgt", aldus Hillsong.

*De naam Katherine is gefingeerd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Ja een tweede kans geven, klinkt heel bijbels maar wat als het weer mis gaat zoals je vaak ziet, dan heb. Ik medelijden met de slachtoffers. Bijvoorbeeld David en niet alleen de bekende verhalen maar David had nogal wat vrouwen wat velen niet weten. Dat is net zo goed overspel. Dus ik vindt dat hillsong er wat gemakkelijk mee omgaat
C
Helemaal mee eens, Marjette Gerlofsma.

Voor de betrokken vrouwen een drama waarvoor zíj géén tweede kans krijgen (hun integriteit is geschonden).

En voor christenen weer een deuk in het blazoen, want als er iets is waar atheïsten wereldwijd tegenaan schoppen, dan zijn het wel die "domme kerken waar iedereen zich schuldig maakt aan misbruik, hetzij als dader, hetzij omdat ze de dader de hand boven het hoofd houden".

Bedankt, Hillsong.