Paul Blokhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2021 door Redactie

Paul Blokhuis onder vuur door subsidie aan pro-life organisatie: "Verboden staatssteun"

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ligt onder vuur vanwege de subsidie die hij heeft verstrekt aan pro-life organistie Siriz. In totaal gaat het om bijna 2 miljoen euro subsidie. Blokhuis zou volgens NRC waarschuwingen van zijn ambtenaren dat het om verboden staatssteun zou gaan, hebben genegeerd.

Siriz is elf jaar geleden opgericht door de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). De pro-life organisatie helpt en ondersteunt vrouwen bij onbedoelde zwangerschappen. Daarnaast geven ze ook preventielessen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Siriz kreeg sinds 2013 behoorlijk veel staatssteun. Dit was het gevolg van een politieke deal die SGP-leider Kees van der Staaij sloot met het toenmalige kabinet.

In ruil voor steun aan het kabinet wilde de SGP ”op ethisch vlak iets binnenhalen”, citeert NRC uit een interne nota van een ambtenaar. Ambtenaren hadden destijds direct al twijfels bij de deal en maakte zich zorgen over de wijze waarop Siriz volgens hen een voorkeursbehandeling kreeg. Andere organisaties die onbedoeld zwangere vrouwen helpen, kregen namelijk veel minder geld.

Toen er in 2018 een nieuw kabinet werd gevormd, kreeg demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van ChristenUnie het advies van zijn ambtenaren om de subsidie van Siriz stop te zetten. De ambtenaren stelden opnieuw dat het om een voorkeursbehandeling ging en spraken zelfs over ”verboden staatssteun”. Nadat Blokhuis met de directeur van de organisatie had gesproken, besloot hij om de subsidie voort te zetten.

Het ministerie stelt in een reactie dat het gaat om een overgangsfase. Siriz kreeg de afgelopen jaren veel minder geld dan eerst. Inmiddels ontvangen ze helemaal geen subsidie meer. Blokhuis schrijft dat de ”subsidierelatie is afgebouwd in een tempo dat past bij een behoorlijk bestuur.”

Lees het hele artikel in NRC

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Ik steun Paul Blokhuis van harte met zijn besluit.

Zelfs opper ik meer steun aan Pro Life organisaties die tenminste opkomen voor het leven en de ongeboren vrucht wat al een kind us vanaf begin, te beschermen.

Gods zegen Paul Blokhuis en houd je rug recht.
W
Dankbaar mogen we zijn dat Paul Blokhuis het opneemt voor het ongeboren, kwetsbare kind.

En voor de kwetsbare moeders die anders zonder de hulp van SIRIZ mogelijk voor het laten weghalen van hun kindje hadden gekozen.

Laten we bidden voor deze moedige staatssecretaris.

En mogelijk een bijdrage overmaken voor VBOK.
J
Hoezo mag dat niet ? Ex-minister Kaag doneerde gemeenschaps-miljoenen naar haar vrienden van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)