vluchteling kind Kabul, Afghanistan 2021
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 september 2021 door Ds. David van der Meulen

Help een Afghaan! Farzads vrouw en zoontje zijn nog in Afghanistan

Farzad uit Afghanistan is een van mijn beste vrienden in Amsterdam. Hij vluchtte voor het geweld in zijn vaderland en ondanks de trauma’s bouwt hij als ondernemer hier een bestaan op. De afgelopen maand wilde Farzad naar Afghanistan vliegen. Zijn vrouw en zoontje (niet op de foto) wonen in het binnenland en om hen hier naartoe te halen is er daar, behalve een papierwinkel een enorme smak geld nodig om alles formeel rond te krijgen.

En toen nam de Taliban het land in rap tempo over. Viel het wapentuig wat de VS voor het Afghaanse leger had aangeschaft, in handen van deze strijders, ter waarde van 15 miljard euro. En waar wij ons best deden om Farzad te helpen. En lieve Amsterdammers hier papieren voor hem invulden zodat zijn vrouw en kind naar Europa konden komen. Vrat Farzad zichzelf op, vol van angst. Maar ook een knagend schuldgevoel: Had ik ze maar eerder opgehaald. Het is allemaal mijn schuld.

Twee weekjes terug wist Farzads vrouw met hun kindje de hoofdstad te bereiken. Op een veilig plek kregen ze vorige week te horen dat militairen hen zouden ophalen. Dat ze die avond veilig naar het vliegveld zouden worden gebracht. Farzad sliep die nacht niet, zijn vrouw en zoontje evenmin. Ze wachtten en wachtten, bleven op en tuurden soms wanhopig naar buiten. Maar er kwam niemand, helemaal niemand. Daar zaten ze, door de wereld verlaten. En zo zitten ze daar nu nog.

Wanneer wordt Farzad, zijn vrouw en die kleine jongen recht gedaan? De juiste papieren, grote sommen geld en een bezet land. Wanneer komt er een nieuw asielbeleid voor Afghanistan? Zodat Afghanen recht krijgen op bescherming en asiel. Wanneer verstopt Europa zich niet langer achter Amerika? En komt zelf met een leger, creëert een veilige zone. En meer nog: kiest voor het recht van de zwakste.

Voor mij is Afghanistan niet meer een ver van je bed show. Voor mij heeft Afghanistan een gezicht. En woont onder ons in Amsterdam. Daarom heb ik de petitie van Vluchtelingenwerk getekend zodat er snel een nieuw humaan asielbeleid komt voor dit land, via helpeenafghaan.nl. Dus als Afghanistan lijdt, lijden wij dan mee? Amen!


Afghanistan
- Telefooncontrole door de Taliban: het bezit van een Bijbel is dodelijk
- Taliban zaaien doodsangst: 5 belangrijke vragen over christenen in Afghanistan
- Taliban bedreigen Afghaanse christenen: "We weten waar jullie zijn"
- Wat de triomf van de Taliban tot ons te zeggen heeft
- Evangelist Robby Dawkins: "De Taliban zullen Afghaanse christenen uitroeien"
Meer over Afghanistan »

Help een Afghaan!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen