Brian Pastor
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2021 door Patrick Goede

Brian Houston van Hillsong Church trekt zich terug uit kerkbesturen gedurende rechtszaak

Pastor van Hillsong Church Brian Houston trekt zich terug uit verschillende besturen van kerken in afwachting van de rechtszaak die tegen hem loopt vanwege het 'verhullen van seksueel misbruik van een minderjarige'. Dit besluit neemt hij zodat de kerkraden door kunnen gaan met "functioneren in volle capaciteit", dat meldt de Christian Post.

Houston meldt verder in de e-mail aan de kerk: "Het verandert mijn rol als global senior pastor niet. Ik dacht dat het belangrijk was om dit aan de kerk te melden in het kader van de transparantie. Ik wil dat jullie dit persoonlijk van mij horen."

Vorige maand maakte de politie bekend dat Houston werd aangeklaagd voor het verhullen van seksueel misbruik van een minderjarige. "De politie klaagt Houston aan vanwege het bezitten van informatie over het seksueel misbruik van een minderjarige en het nalaten om dit te melden", aldus de politie. 

Houston liet destijds weten geschokt te zijn door de aanklacht. "Deze aanklacht is een grote schok voor mij vanwege het feit dat ik altijd erg open ben geweest over de zaak. Ik zal mijn onschuld bepleiten en ik ben blij met de mogelijkheid om dit recht te zetten."

De kerk liet weten dat ze "teleurgesteld zijn over het feit dat pastor Houston is aangeklaagd en dat hij als onschuldig gezien moet worden tot het tegendeel bewezen is, wat ook zijn recht is."

Het onderzoek naar het verhullen van het seksueel misbruik dat zijn vader Frank Houston in de jaren 70 pleegde begon al in 2014. Brian Houston zou toen hebben ontkend iets te weten van de 10.000 dollar die ter compensatie aan het slachtoffer van het misbruik werd betaald.

Hillsong Church kwam de afgelopen tijd vaker in het nieuws in verband met seksschandalen. Vooral het vreemdgaan van pastor Carl Lentz en zijn ontslag trok veel aandacht. Er bleken later op het gebied van leiderschap meerdere dingen mis te zijn gegaan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Hillsong heeft een wereldbereik. er zijn weinig christelijke organisaties of kerken die een zelfde bereik hebben. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Het evangelie klinkt.

De andere kant is dat heel veel gevraagd wordt van leiderschap, des te meer verantwoordelijkheid, des te groter de consequenties. Het is logisch (en in zekere zin ook bijbels, 1 Tim. 5:19) dat leiderschap bescherming krijgt, dat mag echter niet ten koste gaan van mensen en de waarheid.

Om wille van de invloed van Hillsong, is het goed dat Brian Houston zich terug trekt.
C
Juist omdat Hillsong zo'n wereldbereik heeft, zou iedere werknemer, van bestuurslid tot prullenbakkenleger, zich absoluut moeten onthouden van elke en enige vorm van misdraging.