Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 september 2021 door Redactie

Gert-Jan Segers stoort zich aan vergelijkingen tussen coronabeleid en Holocaust

"Sommige demonstranten tegen het coronabeleid dragen Jodensterren. In de Kamer stelt FvD dat deze tijd vergelijkbaar is met de opmaat naar de Holocaust. Joodse organisaties laten weten dat dit ‘buitengewoon kwetsend’ is en vragen hiermee te stoppen. Een begrijpelijke hartekreet!", stelt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers via Twitter.

Een vijftal Joodse organisaties roepen de fracties in de Tweede Kamer op zich "krachtig" uit te spreken tegen vergelijkingen tussen de situatie rond het coronavirus en de Holocaust. Het gaat om het Nederlands Auschwitz Comité, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, het Centraal Joods Overleg, het Joods Cultureel Centrum en het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Niet alleen op social media worden de vergelijkingen tussen de coronamaatregelen en de Holocaust vaak gemaakt, ook volksvertegenwoordigers maken zich er schuldig aan. De organisaties noemen dit "buitengewoon kwetsend" in een oproep op de website van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Naast dat de vergelijking als kwetsend wordt ervaren, zijn ze ook bang dat door de vergelijking échte genocides niet meer als zodanig worden herkend.

CIDI verwijst hiermee indirect naar Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie). Van Meijeren zei eerder deze maand tijdens een Kamerdebat onder meer dat mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nu hetzelfde overkomt met allerlei beperkingen als destijds de Joodse gemeenschap. Kamervoorzitter Vera Bergkamp onderbrak het debat in de grote zaal enkele keren om Van Meijeren tot de orde te roepen. Ze vond de uitlatingen "kwetsend".

In de brief stellen de organisaties: “Wij vinden dit niet alleen buitengewoon kwetsend, ook worden de lessen die uit die zwartste periode van de twintigste eeuw moeten worden getrokken, hierdoor inflatoir.” “Wij benadrukken alleen al het feit dat mensen die in alle vrijheid een keuze maken zich niet te laten vaccineren, worden vergeleken met bevolkingsgroepen die destijds helemaal geen keuze hadden. Zij werden vermoord. Enkel en alleen om wie ze waren.”

Via Twitter verzette Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zich tegen de oproep van de Joodse organisaties. 'De Oorlog is niet van jullie maar van ons allemaal', zo stelt hij. Opvallend is dat hij de Holocaust vervolgens met een kleine letter schrijft en tussen aanhalingstekens plaatst: 'Niemand vergeleek de 'holocaust' met de apartheidspas (coronapas, red.), het ging om de jaren '30.' Segers vindt het ongepast dat de politicus dit bericht plaatste op de dag van de onthulling van het Holocaust Namenmonument. 'Tot zover de gevoeligheid van FvD voor de Joodse gemeenschap', aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Foto: Eljee Bergwerff

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Mijns inziens is er geen keus: je neemt een experimenteel genetisch materiaal in je op óf je wordt buitengesloten. Wat is er anders als toen de Joden geweerd werden uit de samenleving.

Het begon met winkels.. onvergelijkbaar? Mijnheer Segers, open uw ogen. U stemde tevens vóór genetische experimenten op minderjarigen. Als christen heb ik het elke dag moeilijk met uw inbreng in Corona tijd. Laten we bidden dat ook Christelijk Nederland gaat zien wat er nu gebeurd...
J
Om de invoering van de Coronapas te vergelijken met de beperkingen die de Joden in de jaren dertig en daarna kregen (opmaat naar de Holocaust) gaat mank omdat de Joden geen keuze hadden en wij wel.

FvD zegt bij monde van Gideon van Meijeren dat de verschrikkingen van de Holocaust 2e WO op geen enkele manier in de buurt komen van wat er nu gebeurt. Toch deze verontwaardiging. Ook toen begon het klein. Wat is de volgende zet? De verschillende Joodse organisaties en GJ Seegers zouden beter moeten weten.
N
@Jan,

“omdat de Joden geen keuze hadden en wij wel”

Werkelijk?

Waarom heeft minister de Jonge dan gezegd dat ongevaccineerden zich door “Sociale Druk” alsnog zullen laten vaccineren.

Wat betekent dit concreet?

Dat ongevaccineerden niet meer mee doen, ontslagen zullen worden, buitengesloten, geen toegang tot publieke voorzieningen zoals supermarkten en Horeca, niet vrij kunnen reizen.

De voorbeelden liggen voor het oprapen.

Dus de gespeelde verontwaardiging van Segers is onterecht.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)