Abdelkader Benali
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2021 door Redactie

Abdelkader Benali houdt Henri Nouwen-lezing in Dordrecht

Schrijver en columnist Abdelkader Benali houdt op dinsdagavond 21 september de Henri Nouwen-lezing in de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41) in Dordrecht. Het is een historische voordracht, want het is die dag precies 25 jaar geleden dat de bekende priester en mysticus Henri Nouwen (1932-1996) overleed. Nouwen was een Nederlandse katholieke priester en psycholoog, die door zijn talrijke boeken ook in Amerika grote bekendheid kreeg. Hij was hoogleraar zowel aan de Harvard en de Yale universiteit en gaf overal ook lezingen.

De stichting onder leiding van zijn broer Laurents - die de nalatenschap van Nouwen beheert - draagt mee de organisatie van de bijeenkomst in Dordrecht. Het is geen toeval dat voor Dordt is gekozen op de 25ste sterfdag van Nouwen. Zijn (jeugd) vriend Ton Delemarre (geboren 1933) woont om de hoek van de Wilhelminakerk. Henri kwam bij de bekende Dordtenaar Ton Delemarre op bezoek als zijn drukke leven het toe liet.

Abdelkader Benali, winnaar onder meer de Libris Literatuurprijs, heeft zijn verhaal als thema meegegeven: Thuis. Dat is een verwijzing naar Nouwens bekendste boek ‘Eindelijk Thuis’. "Wat is de betekenis van thuis in onze tijd als persoon en als gemeenschap", zo vraagt Abdelkader zich in zijn lezing af. Hij kwam op vierjarige leeftijd - in 1979 - vanuit Marokko naar Nederland toe en heeft een eigen weg gevolgd om thuis te raken in onze samenleving. Daarom passeren ook vragen als: Wanneer ben je thuis? Wat betekent thuis nog in deze mobiele tijd waarin de idee van een huis onder druk staat."

Abdelkader wijst ook op wanneer ontvangt men mensen thuis. "Om te ontvangen moet men thuis zijn maar als men nog maar zelden thuis is, kan men dan nog wel ontvangen? Slaat de bejubeling van de thuisloosheid, het permanent onderweg zijn, door - want mensen hebben behoefte aan een huis. En hoe maken wij als gemeenschap dat huis groot genoeg dat iedereen zich thuis voelt of is het zaak om het huis intiem te maken, dus klein, want vinden we in het kleine de ruimte om te zijn? Ik teken graag voor u uit welke wegen ik ben gegaan om thuis te zijn", aldus de schrijver.

De lezing wordt gehouden binnen de geldende corona regels en begint om 20.00 uur. De kerk aan de Blekersdijk is open vanaf 19.30 uur. De gemeente Dordrecht maakt het met een subsidie mee mogelijk dit zo te doen. De lezing is via de live stream van de kerk te volgen zijn. De Henri Nouwen-lezing van Abdelkader Benali zal vanaf 22 september worden gepubliceerd op de Dordtse nieuwswebsite Dordrecht.net

De organisatie zal de ruimte in de kerk benutten binnen de geldende coronarichtlijnen op 21 september. De lezing zal tevens via een livestream - van de Wilhelminakerk Dordrecht - direct te volgen zijn.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen