Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2021 door Redactie

Platform PrekenRegister.nl is vernieuwd

Het platform PrekenRegister.nlis vernieuwd. Deze website bevat meta-informatie van inmiddels meer dan 25.000 (!) preken en bijna 6.000 meditaties. De vorige website stamde uit 2014 en was aan vervanging toe. Door de jaren heen is met name de hoeveelheid informatie uitgebreid en ook de behoefte aan zoekmogelijkheden. De enorme hoeveelheid informatie over preken van oudvaders en bijbelgetrouwe hedendaagse predikanten is in trek bij bezoekers uit met name de reformatorische gezindte. Een preek zoeken bij een Bijbeltekst is in deze database eenvoudig.

Het vernieuwde PrekenRegister
Het nieuwe portaal van PrekenRegister.nl ziet er qua uiterlijk anders uit dan het welbekende prekenregister.nl zoals dat eerder in gebruik was. Niet alleen het uiterlijk is aangepast, ook de weergave van preken en meditaties is gewijzigd. Zo is er een heldere splitsing gemaakt tussen preken en meditaties. Het is naast het zoeken op alle zichtbare informatie ook mogelijk om te sorteren op diverse gegevens, en zelfs prekenen/of meditaties toe te voegen, eigen bibliotheken aan te maken, preken te markeren als gelezen, enzovoorts.

Voor zo ver de preken openbaar zijn, is het streven om de preken met de volledige tekst te plaatsen. In de tekst wordt niet geknipt en woorden worden niet aangepast. Alle preken verschijnen op het scherm in de originele vorm zoals ze zijn gescand. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van externe bronnen.

Ook voor gedrukte preken geldt de Auteurswet. Daarom zijn veel preken nog niet openbaar. Tenzij er toestemming is van de auteur of diens erfgenamen, zal de tekst van die preken niet worden geplaatst. Wel uiteraard de melding van het bestaan van die preken.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen