Jan Hoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Jan Hoek pleit voor 'liefdevolle aandacht' transgenders

Prof. dr. Jan Hoek waarschuwt tegen het gebruiken van te grote worden in artikelen en gesprekken over genderdysforie. Transgenders verdienen in zijn ogen 'liefdevolle aandacht en hartelijke betrokkenheid', zo stelt de theoloog in het Reformatorisch Dagblad.

Hoek merkt op dat de visiegroep Bijbels Beraad M/V onlangs in het Reformatorisch Dagblad stelling nam tegen geslachtsveranderende behandelingen. Men sprak van: 'Bijbels geen begaanbare weg.' Naar aanleiding daarvan voelt de theoloog zich genoodzaakt om 'het grote belang van oprechte pastorale aandacht en bewogenheid krachtig te onderstrepen.' Volgens hem zouden twee zaken naast elkaar moeten blijven staan: Enerzijds een liefdevolle en respectvolle houding en anderzijds het vasthouden aan de eigen identitei zonder water bij de wijn te doen. 'Het principiële mag het pastorale niet ondermijnen en het pastorale mag het principiële niet ontkrachten', stelt Hoek.

'Bewustwording van de pijn en zwaarte van het probleem waarmee men worstelt' is volgens Hoek 'een onmisbare voorwaarde voor echte pastorale ontmoeting en begeleiding.' Volgens hem zou de gereformeerde gezindte kunnen leren van het veelgevoerde debat over homoseksualiteit. 'De laatste tijd is herhaaldelijk geconstateerd dat de Bijbelse principes wel zijn gehandhaafd, maar dat het liefdevol omzien naar de mens in nood meer dan eens ernstig tekortschoot. Laten we ten aanzien van mensen met gen­derdysforie toch niet in dezelfde fout vervallen.' Transgenders verdienen in de ogen van Hoek dan ook 'liefdevolle aandacht en hartelijke betrokkenheid'.

Lees zijn volledige bijdrage in het RD en bekijk onderstaand video-interview met ds. M. van Reenen (actief namens de visiegroep Bijbels Beraad M/V):

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Uiteraard verdient een mens met een bepaalde nood liefdevolle aandacht en bewogenheid. Wie zou dat ontkennen? Niemand toch? Maar men mag daarbij bijbelse principes niet loslaten omdat die juist vanuit Gods liefde zijn gegeven! Het is Gods waarheid die mensen vrij maakt. Liefde en waarheid mogen nooit van elkaar losgemaakt worden.
Dag Piet, als je i.c. zegt dat we Bijbelse principes niet mogen loslaten, bedoel je waarschijnlijk dat transgenderdysforie op Bijbelse gronden niet geaccepteerd mag worden. Uiteraard moeten we de mensen die dit betreft niet veroordelen, want het is niet hun schuld. In principe geldt dit ook voor iemand die ziek is: het is (meestal) niet zijn schuld en hij wil het liever ook niet zijn. Je zegt ook, terecht, dat Gods waarheid mensen vrij maakt. Maar hoe kunnen we dit in de praktijk handen en voeten geven, zodat ook 'transgenders' kunnen genezen?
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (4)