Ds. J. A. J. Pater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 september 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik kan slecht genieten van de dagelijkse dingen: mag ik blij zijn op deze wereld?'

"Ik worstel met veel dagelijkse dingen. Ik kan slecht genieten en/of dankbaar zijn voor het leven. Bij elk ding denk ik: mag ik hier wel blij mee zijn? Mag ik hier wel van genieten? Ik ben er huiverig voor dat ik het fout doe en ik niet behouden ben, terwijl God zo liefdevol en makkelijk is. Ik wil juist graag in vreugde hier leven, omdat je niets te verliezen hebt wanneer God je geroepen heeft", stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Als je tegenover me zat in een pastoraal gesprek dan zou ik stevig doorvragen", maakt ds. J. A. J. Pater (foto) duidelijk. "Als je zegt dat je worstelt met veel dagelijkse dingen, bedoel je dan alleen de angst die je daarna noemt? Of zijn er meer dingen waar je mee worstelt? (...) Het kan namelijk zijn dat er psychische problemen onder je gevoel van onzekerheid, huiverigheid en down zijn zitten. Er zijn namelijk best wat dingen die jij noemt die passen bij depressiviteit. Ook mensen die depressief zijn hebben moeite om van dingen te genieten en het kan zijn dat ze bang zijn om fouten te maken vanuit perfectionisme.

Dat gezegd hebbend wil ik in proberen te gaan op je angst om te genieten. De eerste reden die je noemt is dat je denkt dat we in het laatste der dagen leven en dat je dan niet zou mogen genieten. Nu ben ik wel benieuwd waarop je dat baseert. Volgens het Nieuwe Testament leven we al sinds de hemelvaart van de Heere Jezus Christus in het laatste der dagen. (...) Laat het in ieder geval helder zijn dat juist een christen, dus iemand die van Christus is, op een goede manier kan en mag genieten. God geeft alle dingen rijkelijk om te genieten.

Je zegt bang te zijn dat je niet behouden bent. Tegelijk geef je aan dat je weet dat God je leidt, ziet en je jouw leven in Zijn Hand kan geven. Dat is mooi. Maar laat ik opnieuw een vraag stellen, de belangrijkste vraag: Wie is de Heere Jezus voor je? Weet je wat het is om verloren te zijn én weet je ook wat het is om in de verlorenheid te vluchten naar Hem als de door God gegeven Middelaar? Niet ons geloof maar Zijn offer aan het kruis is het fundament van onze zaligheid. Het geloof is het middel waardoor we Hem en Zijn weldaden deelachtig worden. Door het geloof mag je uit Hem ontvangen genade voor genade.

In het leven van een christen wisselen klacht en jubel elkaar dan ook af. Maar ook als je onzeker, huivering en down bent dan blijft de Heere wel Dezelfde en blijft Zijn Woord de waarheid. Mag je het met de dichter dan wel eens mee zingen: 'Ik hoop in al mijn klachten op Zijn onfeilbaar Woord?' Je verlangt naar de vreugde. Dat is een goed verlangen. Maar de vreugde ligt niet daarin dat je niets te verliezen hebt als je naar Gods voornemen geroepen bent, maar ligt daarin dat je alles gekregen hebt in Christus", besluit de hervormde predikant uit Noordwijk.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen