Priester Thabet in Irak
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2021 door Open Doors

Virtueel op bezoek bij de kerk in Irak

Open Doors heeft een recordaantal van 770 aanmeldingen voor de virtuele reis naar Irak op 20 en 21 september. De digitale deelnemers gaan vanaf hun eigen bank twee avonden achter elkaar op reis naar Bagdad, Erbil en Basra. Ze maken kennis met de Iraakse pastor Daniel die vertelt over de uitdagingen van de kerk in zijn land.

“Het aantal aanmeldingen overtreft al onze verwachtingen”, licht directeur Maarten Dees toe. “Het idee voor virtuele reizen is geboren in coronatijd, toen onze fysieke reizen naar landen met een vervolgde kerk kwamen te vervallen. Maar via de digitale snelweg kunnen we nu een veelvoud van mensen bekend maken met de uitdagingen van de kerk in Irak.”

In februari dit jaar organiseerde Open Doors al een virtuele reis naar Noord-Korea waarvoor 539 mensen zich intekenden; in maart namen 430 bezoekers deel aan een reis naar Egypte.

Golfoorlog
Op 20 september reizen de bezoekers via de digitale snelweg eerst naar Bagdad, een stad waar hard werd gevochten in de jaren '90 tijdens de Golfoorlog en in de Irakoorlog die daarna volgde van 2003 tot 2011. De kerk heeft standgehouden maar heeft het zwaar te verduren gehad in de oorlog. Dat bewijst ook de avondmaalsbeker die priester Thabet uit Noord-Irak tijdens de virtuele reis zal laten zien. Hij vond de zwartgeblakerde avondmaalsbeker terug tussen de puinhopen van zijn verwoeste kerk. IS was in 2014 zijn dorp Karamles binnengevallen en had toen alle christenen verjaagd. Toen de terreurbeweging in 2016 werd verdreven, vond de priester tussen het puin van zijn kerk de avondmaalsbeker terug. “Deze beker vertelt het verhaal van de kerk in Irak.”

Behalve deze priester vertellen andere Iraakse christenen tijdens de virtuele reis hun verhaal en laten de bezoekers kennismaken met christenen in dat land. Hun ervaringen maken duidelijk voor welke uitdagingen de kerk in Irak staat. 

Op 13 en 14 december staat een virtuele reis naar Nigeria gepland. Later volgt daarover meer informatie op de website van Open Doors. Intekenen voor de reis naar Irak kan nog.
Benieuwd? Meer informatie vind je op de website van Open Doors. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen