Orlando Bottenbley
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2021 door Upstream

Nieuw initiatief Upstream wil evangeliseren laagdrempeliger maken

In september 2021 gaat Upstream van start; een nieuw landelijk initiatief om christenen met een missionair hart te helpen met evangeliseren. Vanaf Kerst 2021 produceert Upstream wekelijkse video’s over herkenbare thema’s. Tot die tijd bouwt de organisatie aan een netwerk van laagdrempelige lokale evangelisatieplekken, die Upstream Cafés gaan heten. Het eerste Upstream Café gaat op 5 september als pilot van start in Aalten. Over een jaar moeten er minimaal 30 Upstream Cafés actief zijn. 

Laagdrempelig evangeliseren
Ds. Orlando Bottenbley is een van de ambassadeurs van Upstream. Hij legt uit: “Veel christenen willen hun geloof wel delen met de mensen om hen heen, maar vinden dat lastig. Want wat als je moeilijke vragen krijgt of als er meteen een stigma op je wordt geplakt? Het mooie van Upstream vind ik dat het evangelie niet alleen laagdrempelig wordt voor zoekers, maar dat het ook voor gelovigen met een missionair hart eenvoudiger wordt om het evangelie te delen. Zij hoeven voor een Upstream Café alleen een locatie te regelen voor 1 dagdeel per week. Verder krijgen ze alle materialen aangeboden.” 

Café of bioscoopzaal
Initiatiefnemer Peter van der Weerd legt uit: “In een Upstream Café nodigen we mensen uit om samen na te denken over thema’s als geluk, liefde en geloof. Geïnspireerd door een video met korte toespraak en professionele muziek. We gaan moeilijke vragen niet uit de weg. Een Upstream Café is geen horecazaak, maar wordt een dagdeel in de week georganiseerd op een bestaande gezellige locatie, zoals een restaurant of bioscoopzaal. Bijvoorbeeld op vrijdagavond of zaterdagmiddag.”

Timo Simmering organiseert de pilot Upstream Café Aalten. “Wij maken elke zondagavond gebruik van de gezellige bar in een lokaal makelaarskantoor. Niet op zondagochtend, wat benadrukt dat we geen nieuwe kerk zijn. Ons Upstream Café start met een gezellige inloop met een lekkere kop koffie of thee. We luisteren samen naar een video met mooie en herkenbare – vaak ook seculiere – muziek en een goed te begrijpen toespraak. Op basis van de video gaan we open met elkaar in gesprek.”  

Informatiedag op 6 november
Op 6 november organiseert Stichting Upstream Nederland een infodag. Op deze dag ervaren bezoekers live de ervaring van een Upstream Café. Mensen die interesse hebben om een Upstream Café in hun woonplaats te starten of meer informatie willen, zijn daar van harte welkom. De dag duurt van 10 uur tot 15 uur (incl. lunch) en is gratis toegankelijk.

Ambassadeurs
Naast ds. Bottenbley schaarden meerdere bekende Nederlandse christenen zich reeds achter het initiatief. Andere ambassadeurs zijn:

-Ruben Flach, directeur Stichting Opwekking
-Ds. Kees van Velzen, voorganger
-Gert van de Vijver, Zandkunstenaar
-Reni & Elisa Krijgsman, muzikant
-Dwight Dissels, zanger
-Frits Boekhoff, directeur Het Zoeklicht
-Elvis E., muziekproducer
-Ds. Oscar Lohuis, spreker/schrijver
-John Boekhout, spreker/schrijver
-Ds. Marten Visser, directeur GlobalRize

Benieuwd naar het initiatief? Bekijk de website!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Te gek initiatief! :)