David Yonggi Cho
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 september 2021 door Patrick Goede

David Yonggi Cho (85) oprichter van de "grootste kerk ter wereld" overleden

David Yonggi Cho is op 85-jarige leeftijd overleden. De man die een kerk startte na de Koreaanse oorlog en uiteindelijk een netwerk van gemeenten opbouwde met meer dan 800.000 leden stierf gisterochtend in het ziekenhuis in Seoul, dat melden diverse media. Sinds juli vorig jaar werd Cho behandeld vanwege een hersenbloeding.

"Hij bracht het evangelie aan mensen die in diepe wanhoop verzonken waren na de Koreaanse oorlog. Hij werd gebruikt voor de groei van de Koreaanse kerk en hij ontwikkelde de Yoido Full Gospel Church tot de grootste kerk van de wereld", meldt de Associated Press. "Rust in vrede, generaal!" laat Godman Akinlabi weten, pastor van de Elevation Church in Nigeria. "Hij heeft een leven van dienstbaarheid en opoffering geleefd. Hij is een aanwinst voor de hemel."

De kerk van Cho is een charismatische kerk waarin de gaven en de werking van de Heilig Geest centraal staan. Zo vinden er tijdens de diensten vaak geestelijke manifestaties plaats zoals spreken in tongentaal. De kerk is verbonden aan de Assemblies of God, een denominatie die ook in Nederland actief is.

Cho werd geboren in een boeddhistisch gezin en kreeg het evangelie te horen via een vriend van zijn zus. Hij startte op 20-jarige leeftijd de Yoido Full Gospel Church. De kerkplanter is helaas niet van onbesproken gedrag gebleven. Zo werd hij in 2017 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 4,7 miljoen dollar voor corruptie en het schaden van vertrouwen. Daarbij zou 12 miljoen dollar gemoeid zijn die Cho onder andere uitgaf aan de aandelen van zijn zoon. Uiteindelijk hoefde hij niet de gevangenis in omdat zijn straf werd opgeschort.

Cho laat drie zonen achter. Zijn begrafenis staat gepland voor aanstaande zaterdag.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Wat had deze man toch n heerlijk Evangelie!