fanfare
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 september 2021 door Jeffrey Schipper

Waarom nemen reformatorische christenen vaak niet deel aan een muziekvereniging?

"Zelf ben ik actief betrokken en belijdend lid bij een PKN-gemeente ergens anders. Daarnaast ben ik lid van de plaatselijke fanfare. Vanuit de fanfare worden muzieklessen aangeboden. Nu is het zo dat de leerlingen vanuit de orthodoxe kerkgenootschappen meestal niet mee willen/mogen spelen in beide orkesten. Kunt u mij uitleggen waarom waarom orthodoxe christenen vaak niet deel kunnen nemen aan een muziekvereniging?", wil een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl weten.

In zijn antwoord wil ds. W. F. van 't Hart voorkomen dat hij generaliserend over de reformatorische gezindte spreekt. "Ik kan me voorstellen dat er van die groep zo nu en dan zijn die wel meedoen met uitvoeringen van de muziekvereniging. Een tweede groep schaar ik onder degenen die zeggen: wij doen het niet, omdat we het nooit gedaan hebben. Vervolgens is er een groep die niet meedoet, maar wel antwoorden heeft. Blijkbaar ben je er van hen geen een tegengekomen."

De hersteld hervormde predikant uit Tholen maakt duidelijk dat verschillende soorten muziekinstrumenten vaak zijn gebruikt om verkeerde redenen, bijvoorbeeld om geesten op te roepen of om 'wereldse' muziek te maken. Dit verklaart volgens Van 't Hart de terughoudendheid in reformatorische kring. "De gezindte luistert bovendien graag naar Calvijn. Hij beweert dat het Oude Testament in Christus vervuld is, inclusief de dienst met muziekinstrumenten. Wat hem betreft geen muziekinstrument in de kerk." Vanuit praktisch oogpunt gedoogt Calvijn het orgel, zodat kerkgangers kunnen zingen.

"Mijn wens is dat de dingen die we als refo’s doen vanuit overtuiging en niet uit gewoonte. We zijn geroepen om verantwoording te kunnen geven", stelt de predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Ik denk dat het vaak te maken heeft met de liederen die (niet) gespeeld worden, ik vind "geloofd zij GOD met diepst ontzag" ook beter klinken als "daar was laatst een meissie loos". Daarnaast is er denk ik ook veel schroom om te variƫren in instrumenten, ikzelf ben op mijn 19e accordeon gaan spelen en dan werd je toch vreemd aangekeken.En omdat er vaak vanuit de kerk weinig tot niets georganiseerd word om je talenten te benutten (helaas niet alleen op het vlak van muziek) is er ook geen drive om ergens mee te beginnen.