Viktor Orbán
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 september 2021 door Redactie

Paus ontmoet premier Orbán tijdens bliksembezoek aan Hongarije

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bliksembezoek aan Hongarije een ontmoeting gehad met premier Viktor Orbán. De twee zitten niet op een lijn, maar gingen wel met elkaar in gesprek. Dit gebeurde achter gesloten deuren in een museum in Boedapest, laat het ANP weten.

Orbán ziet zichzelf met zijn anti-migratiebeleid als een verdediger van christelijk Europa, terwijl de paus oproept tot steun aan mensen van verschillende religies die oorlog en armoede ontvluchten. De paus heeft daarnaast herhaaldelijk kritiek geuit op landen met een nationalistische en populistische politiek, waar ook Hongarije onder valt.

Dat het bezoek maar zeven uur duurt, wat korter is dan gebruikelijk, wordt door een Orbán-gezinde televisiezender gezien als een manier om de premier "te vernederen". Na Hongarije reist de paus door naar Slowakije, waar hij ruim twee dagen zal blijven.

Foto
Het is niet een officieel pauselijk bezoek. Het hoofd van de katholieke kerk is in Boedapest om een religieus congres af te sluiten. In tegenstelling tot andere bezoeken werd de ontmoeting met Orbán voorafgaand aan hun gesprek niet op televisie uitgezonden. Ook werd er geen fotomoment gehouden, hoewel Orbán op Facebook wel een foto deelde waarop hij de hand van de paus schudt. "Ik vroeg paus Franciscus om het christelijke Hongarije niet te laten vergaan", staat in het bijschrift.

Naast het ongeveer 40 minuten durende gesprek met Orbán staan ook ontmoetingen met Hongaarse bisschoppen, vertegenwoordigers van verschillende christelijke congregaties en leiders van de Joodse gemeenschap op de planning. Er wordt in de Hongaarse hoofdstad een mis gehouden ter afsluiting van het kerkcongres, die zal worden bijgewoond door Orbán en zijn vrouw. Ongeveer 75.000 mensen hebben zich voor dit evenement aangemeld.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen