Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2021 door Redactie

Theoloog stoort zich aan "christelijke vervolgingsmythe": "Alsof we opgejaagd wild zijn"

Wie denkt dat Nederlandse christenen te maken hebben met christenvervolging is bij Alain Verheij niet aan het juiste adres. De theoloog maakt op Twitter korte metten met "de christelijke vervolgingsmythe", naar aanleiding van recente nieuwsartikelen en columns op CIP.nl.

"Alsof we in Nederland opgejaagd wild zijn, een machteloze minderheid", zo maakt Verheij zijn ongenoegen duidelijk, terwijl hij screenshots laat zien van veelgelezen opinie-artikelen van voormalig ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins en ds. M. van Reenen. Ook een nieuwsartikel over de strijd tussen ds. A. Kort en homo-activist Leon Houtzager en dit bericht over uitgelekte plannen van VVD en D66 leggen volgens hem de slachtofferrol van orthodoxe christenen bloot.

Verheij vervolgt: "Dit leidt uiteindelijk tot een algeheel maatschappelijk wantrouwen van deze christenen, die angstiger door het leven gaan en zich meer afzijdig zullen houden van alles wat mainstream is - uiteindelijk hangt dit samen met alt-right, anti-vax, klimaatontkenning, antidiversiteit, etc. Het is ook weer het alomvattende probleem van kijk- en leescijfers die steeds meetbaarder werden en zo de grote 'journalistieke' leidraad zijn geworden, waardoor we eindigen met minder kwaliteit en meer angst in onze media. Valt véél moeilijker aan te ontsnappen dan we denken."

'Waarom zou een doorsnee reformatorische dominee er van uit gaan dat hij binnen afzienbare tijd voor de rechter staat?', vroeg ds. Van Reenen zich af in zijn column op CIP.nl. 'In Nederland functioneert de rechtstaat nog zo goed, dat dit alles op dit moment weinig problemen geeft. Maar let op Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland (ds. Piehl, ds. Latzel!) – en je weet dat ontwikkelingen razendsnel gaan. Die 20 jaar die ik noemde (de predikant verwacht dat hij binnen 20 jaar voor de rechter staat, red.) was voor mij een uiterste, uiterste datum. Als ik dan nog leef en als Christus nog niet terug is gekomen, verwacht ik dan zéker gedaagd te zijn geweest.'

Eppo Bruins maakte in zijn bijdrage duidelijk dat wie tot de LHGKI+ community (Luthers, Hervormd, Gereformeerd, Katholiek, Interkerkelijk, red.) behoort 'niet bij de mainstream hoort en zich al gauw anders voelt'. 'Laat niemand jou zeggen dat jouw denkbeelden ‘niet meer van deze tijd zijn’. Wie bepaalt wat ‘van deze tijd is’? Laat niemand je zeggen dat jouw identiteit niet ‘past bij de tijdgeest’. De tijdgeest komt en gaat. Maar de Geest van de Waarheid is onveranderlijk. Laat jezelf daarom nooit in een hokje stoppen maar zoek de Waarheid. Zoek je identiteit in Hem.'

Op CIP.nl, een veelkleurig nieuwsmedium, zijn ook andere geluiden uit christelijke hoek te vinden op dit punt. “Als we anderen gaan beschuldigen van christenpesten is er sprake van Calimerogedrag. Dan zetten christenen zichzelf buitenspel”, stelde godsdienstsocioloog Cors Visser eerder. "Als christenen zich opstellen als Calimero versterken zij het Bokitogedrag van andersdenkenden." En nadat de SGP in 2013 klaagde over 'christenpesten' vanuit de seculiere meerderheid, relativeerden verschillende christenen in dit artikel dat 'christenpesten'. "Christenen zouden niet in een hoekje moeten gaan zitten en beweren de gebeten hond te zijn", stelde Jasper Klapwijk.

Het is overigens niet de eerste keer dat Verheij zich stoort aan christenen die suggereren dat er in dit land sprake zou zijn van christenvervolging. In 2017 beschuldigde hij de Amsterdamse voorganger Joël Boertjens van het hanteren van "een kruistochtframe" nadat Boertjens de noodklok luidde over leden uit zijn toenmalige kerkelijke gemeente die werden bedreigd door moslims. Later bleek uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam onder meer dat verschillende christenen met een islamitische achtergrond zijn bedreigd en een kerk bommeldingen heeft ontvangen. Het ging om 'een lijst van 25 concrete gevallen van negatieve reacties op bekering of geloofsverlaten'. Lees ook: Christenvervolging in Amsterdam: Bommeldingen bij kerk en doodsbedreigingen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Mocht een 'christelijke vervolgingsmythe' gericht tegen orthodoxe christenen toch waar blijken te zijn dan hoeft Verheij zich gelukkig geen zorgen te maken.
R
Ik dacht dat christenen zich sowieso geen zorgen hoeven te maken voor vervolging omdat we in Christus meer dan overwinnaars zijn? Dat Verheij zich geen zorgen maakt lijkt me voor hem pleiten.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (5)