Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2021 door Redactie

Urk heeft laagste vaccinatiegraad (maar al twee weken geen ziekenhuisopnames)

Het RIVM heeft de vaccinatiegraad per gemeente bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat in de gemeente Urk de minste mensen zijn gevaccineerd. Ook andere overwegend christelijke gemeenten staan zijn terug te vinden in de top van de lijst met minst gevaccineerde inwoners.

Voor het eerst is het mogelijk om per gemeente te bekijken hoe hoog de vaccinatiegraad is. Daarbij vallen twee dingen op. Allereerst ligt de vaccinatiegraad in veel overwegend christelijke dorpen en steden erg laag. Urk spant de kroon. In het christelijke vissersdorp is slechts 23 procent van de inwoners gevaccineerd. Op de tweede plaats staat met geruime afstand Staphorst waar 48 procent van de inwoners is gevaccineerd. Opvallend is overigens dat er in beide gemeenten volgens het RIVM al minstens twee weken geen mensen met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het doet anderen afvragen of in gemeenten als Urk en Staphorst niet al sprake is van natuurlijke immuniteit ofwel groepsimmuniteit.

Dat laatste vroeg men zich eerder ook al af en was voor bloedbank Sanquin reden om op Urk onderzoek te doen naar deze groepsimmuniteit. Uit dit onderzoek bleek vervolgens dat 38 procent van de bloeddonoren op Urk beschikte over antistoffen tegen het coronavirus. Dat was een stuk meer dan het landelijke gemiddelde. Over het hele land had namelijk zo’n 21 procent van de bloeddonoren antistoffen. Toch was 38 procent niet genoeg om te spreken over groepsimmuniteit. ”Daarvoor moet zeker 60 procent van de mensen antistoffen hebben”, reageerde een van de onderzoekers in De Stentor.

Opvallend was het echter wel en bovendien vond dit onderzoek in april plaats en is het waarschijnlijk dat de groep met natuurlijke antistoffen alleen maar groter is geworden. Dat zou verklaren waarom er geen ziekenhuisopnames zijn op Urk.

Urk en Staphorst zijn overigens niet de enige overwegend christelijke gemeenten waar de vaccinatiegraad laag ligt. Ook Biblebelt-gemeenten als Barneveld, Nunspeet en Tholen staan in de top tien van gemeenten met de laagste vaccinatiegraad. Daar is echter niet alles mee gezegd. In grote gemeenten als Rotterdam en Den Haag is de vaccinatiegraad ook erg laag. Bovendien is inmiddels bekend dat vooral in achterstandswijken met veel migranten de vaccinatiegraad zeer laag ligt. Daardoor zakt het gemiddelde in grote steden hard.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Mooi dat er naast de grote groep Covid-19 gevaccineerde een groepje niet gevaccineerde is zodat er onderzoek kan plaats vinden naar het verloop van immuniteit tussen beide groepen.
Precies. Ik behoor óók tot die belangrijke controle groep! Dat wordt zwaar onderschat. Zou best op Urk willen wonen.. Wellicht gaan ze daar wel gevaccineerden weigeren... Onder het mom van: koekje van eigen deeg? Onee, dat is niet aardig...
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)