ds. latzel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2021 door Redactie

Openbaar Ministerie wil 'omstreden' theoloog toch niet als deskundige in zaak ds. Latzel

Het Duitse Openbaar Ministerie wil niet dat dat de inmiddels omstreden prof. dr. Christoph Raedel als deskundige optreedt in de zaak van ds. Olaf Latzel. Dat maakt het Duitse persbureau Idea bekend. Hoofdofficier van justitie Frank Passade stelt in een reactie dat Raedel niet onpartijdig is.

Tot die conclusie is het parket gekomen nadat Raedel in de media uitspraken deed over homoseksualiteit. Hij stelde onder meer dat praktiserende homoseksualiteit niet te verenigen is met de christelijke leer en daarom niet kan worden aanvaard. Ook noemde hij het praktiseren van homoseksualiteit een zonde en stelde hij dat seksuele geaardheid veranderbaar is in alle richtingen.

Deskundige
Raedel was als deskundige in de zaak Latzel aangesteld omdat hij zich vanuit zijn vakgebied veelvuldig bezighoudt met thema’s als seksualiteit en gender. Het was de bedoeling dat hij voor de rechter antwoord zou geven op de vraag of de uitspraken die Ds. Olaf Latzel deed terug te leiden zijn tot de Bijbel. Dat zou hij gaan doen naar aanleiding van een vragenlijst die de rechtbank in samenspraak met de verdediging en de officier van justitie heeft opgesteld.

Na de uitspraken van Raedel over homoseksualiteit heeft het Openbaar Ministerie echter geen vertrouwen meer in de onpartijdigheid van de hoogleraar. Daarom is men, ondanks een eerdere toezegging, alsnog niet akkoord gegaan met zijn aanstelling als deskundige in de zaak. De komende dagen zal de rechtbank hierover een uitspraak doen.

Zaak ds. Olaf Latzel
Ds. Olaf Latzel werd vorig jaar veroordeeld veroordeeld voor aanzetten tot haat en volksopruiing vanwege uitspraken die hij een jaar eerder deed tijdens een huwelijksseminar. Volgens het Openbaar Ministerie zette hij homoseksuelen weg als misdadigers en stelde hij dat homoseksualiteit een vorm van degeneratie van de maatschappij is. De rechtbank achtte de aanklacht bewezen en veroordeelde Latzel tot een geldboete van 8100 euro.

Latzel deed de uitspraken inderdaad en bood daar eerder al publiekelijk zijn excuses voor aan. Hij gaf toe het woord ’misdadigers’ te hebben gebruikt, maar voegde daar direct aan toe dat hij daarmee niet op alle homoseksuelen doelde. Hij sprak naar eigen zeggen over de ”militante agressors die ons als gemeente de afgelopen jaren steeds weer belaagd en blasfemisch belasterd hebben”.

Diverse bronnen rondom de kerk meldden destijds dat dit inderdaad het geval was. Vrijwel iedere zondag wordt de Sint-Martinikerk in Bremen, waar Latzel predikant is, belaagd door homoactivisten die op zeer provocerende wijze demonstreren. Daarbij worden ook regelmatig godslasterende leuzen geuit. Ook dragen de demonstranten gewaagde en uitdagende outfits. Verder werden er antichristelijke leuzen op het kerkgebouw geklad, werd de auto van Latzel bekrast en kreeg hij doodsbedreigingen.

Na de veroordeling kondigde de advocaat van Latzel direct aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. De kans is klein dat het beroep nog dit jaar zal plaatsvinden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als je een bijbelse visie hebt, dan ben je dus partijdig en mag je niet als deskundige optreden. Wat een absurditeit! Is iemand die homopraxis goedkeurt dan wel onpartijdig?

Mag Gods Woord als de waarheid dan niet meer de basis zijn en verkondigd worden? Hoe onzinnig is dat? Want wie is er meer deskundig dan de Schepper Zelf?