Klimaatverandering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2021 door Redactie

Kerkleiders doen wereldwijde oproep voor het klimaat: "We moeten voor het leven kiezen"

Een unieke gebeurtenis: de kerkleiders van de drie grootste kerkgenootschappen ter wereld hebben samen een oproep gedaan om het klimaat te redden. Paus Franciscus (Rooms-Katholieke Kerk), Bartholomeus (Oosters-orthodoxe kerk) en aartsbisschop Welby (Anglicaanse kerk) brachten een gezamenlijke verklaring voor de bescherming van de schepping naar buiten.

In de verklaring roepen de kerkleiders mensen op om te luisteren naar de roep van de aarde. ”Het is tijd om te beslissen wat voor wereld we willen nalaten aan toekomstige generaties”, schrijven de kerkleiders. ”God gebied: ’Kies het leven, zodat jij en je kinderen leven’ (Deut. 30:19). We moeten ervoor kiezen om anders te leven, we moeten voor het leven kiezen.”

De kerkleiders wijzen in hun verklaring op rentmeesterschap, dat volgens hen een essentieel uitgangspunt is voor duurzaamheid. ”De huidige klimaatcrisis spreekt boekdelen over wie wij zijn en hoe we Gods schepping zien en behandelen. Verlies van biodiversiteit, aantasting van het milieu en klimaatverandering zijn de onvermijdelijke gevolgen van onze acties. We hebben namelijk veel meer van de hulpbronnen die de aarde ons geeft verbruit dan de planeet kan verdragen.”

”We worden ook geconfronteerd met diep onrecht”, vervolgen de kerkleiders. ”De mensen die de meest catastrofale gevolgen van deze misstanden dragen, zijn de armsten op de aarde. Zij zijn het minst verantwoordelijk voor het veroorzaken ervan.” Het is volgens de kerkleiders van belang dat we, net als God, de roep van deze arme mensen in nood horen.

Vervolgens worden in de verklaring tal van gevolgen van klimaatverandering opgesomd zoals stijging van de zeespiegel, natuurrampen, overstromingen, branden en droogtes. Miljoenen mensen worden er volgens de kerkleiders al door geraakt: ”Maar morgen kan nog erger zijn. De kinderen en tieners van vandaag zullen met catastrofale gevolgen te maken krijgen, tenzij wij nu als ’medewerkers van God’ onze verantwoordelijkheid nemen om deze wereld in stand te houden. Omwille van de jonge mensen moeten wij er voor kiezen om anders te eten, reizen, investeren en leven.”

Lees hier de hele verklaring.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Als de oproep is 'we moeten voor het leven kiezen', waarom dan geen oproep om de schandalige abortuspraktijken te stoppen? Dit heeft een politiek luchtje...
N
Wel bijzonder dat van alle doem voorspellingen over de gevolgen van de Klimaatveranderingen er tot nu toe niet één is uitgekomen!

Sterker nog, de zogenaamde consensus van 97% van de ‘Klimaatwetenschappers’ over de mogelijke overzaak van de Klimaat verandering, als zijnde veroorzaakt door de mens, blijkt bij nadere beschouwing, verzonnen.

Nep-Nieuws, passend in de SDG’s van Agenda 2030 van de VN!

Nu gaat de Kerk er zich ook al mee bemoeien.

Hoe luidde ook weer de opdracht van Jezus?
N
Nu is het duidelijk, de wereld vergaat op 21 januari 2031, dat staat vast:

https://youtu.be/H9yuPdzze34
Toon meer reacties (5)