Mexico vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2021 door Redactie

Abortus wordt in Mexico legaal na uitspraak Hooggerechtshof

Abortus is in Mexico niet langer strafbaar. Het Hooggerechtshof in het Zuid-Amerikaanse land heeft uitgesproken dat het tegen de grondwet is om abortus te verbieden. Gelovigen in het overwegend rooms-katholieke land reageren teleurgesteld op de uitspraak.

Reden voor de uitspraak van het Hooggerechtshof was een wet in de noordelijke staat Coahuila. Deze wet, waarin abortus strafbaar wordt gesteld, zou binnenkort van kracht gaan. Opvallend detail: Coahuila grenst aan de Amerikaanse staat Texas, waar vorig week juist een strengere abortuswet van kracht werd. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof zal de wet er echter niet gaan komen. Het heeft bovendien ook gevolgen voor de rest van het land. In tal van Mexicaanse staten is abortus namelijk nog verboden en strafbaar door middel van soms strenge wetten. Veel vrouwen die een abortus ondergingen zitten daarvoor op dit moment in de gevangenis.

Op dit moment is abortus alleen toegestaan in Mexico-stad en 4 van de 31 staten. De verwachting is dat dit nu snel zal gaan veranderen. Het zorgde voor veel verontwaardiging bij conservatieve gelovige in het land. Op meerdere plaatsen gingen christenen de straat op om te protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen