Pieter Omtzigt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2021 door Redactie

Pieter Omtzigt sluit verzoening met CDA uit en keert volgende week zelfstandig terug in Kamer

Pieter Omtzigt zal definitief niet terugkeren bij het CDA. Dat maakt de politicus zelf bekend in een interview met Tubantia. Na een half jaar afwezigheid vanwege een burn-out zal hij vanaf 15 september terugkeren in de Kamer, maar hij gaat zelfstandig verder als Groep Omtzigt.

Omtzigt stelt dat er te veel is gebeurd om nog terug te kunnen keren bij het CDA: ”Er waren verschillen van mening over de inhoud, dat zagen we bijvoorbeeld bij het verkiezingsprogramma en de toeslagenaffaire. En er waren verschillen in hoe ik vind dat je omgaat met elkaar.” Hij verwijst in het interview ook naar de inmiddels beruchte uitgelekte memo. Daarin beklaagde hij zich over de wijze waarop hij binnen zijn eigen partij is tegengewerkt, hoe de omstreden lijsttrekkersverkiezing verliep en hoe hij afgevallen werd door zijn eigen partijgenoten. De memo was bedoeld voor eigen gebruik maar lekte uit.

De politicus was jaren lang een luis in de pels van het kabinet en dat werd allesbehalve gewaardeerd. Eerder dit jaar liet formateur Kasja Ollongren per ongeluk aantekeningen fotograferen waarop de woorden ’Pieter Omtzigt, functie elders’ te lezen waren. Het zorgde voor een storm aan kritiek. Uit daarna openbaar gemaakte notulen bleek dat er in de ministerraad veelvuldig over Kamerleden en vooral over Omtzigt werd geklaagd. In de ministerraad zaten ook leden van zijn eigen partij.

Omtzigt maakt verder bekend op dit moment nog geen partij op te richten: ”Ik hoop met mijn inhoudelijke inbreng en voorstellen een bijdrage te leveren aan de richting die we met Nederland opgaan.”

Lees het hele artikel in Tubantia.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Toch wel raar van het CDA.

Hadden ze eindelijk een kamerlid in hun fractie, die hard werkte, kritisch was op de regering en daarmee veel bereikte, wat toch gewoon de bedoeling is van een goed kamerlid; Werken ze hem uit de partij!
Wijs besluit van Omtzigt.

Ook een wijs besluit zou zijn dat 't CDA niet deelneemt aan het "Rutte-Kaag-feestje".

Laat t CDA, zijn wonden likken, zijn richting bepalen én zijn inspiratie bron hervinden.