Chinese christen bidt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2021 door Redactie

Chinese overheid tegen kerken: herdenk overwinning op Japan in gebedsbijeenkomst

Chinese gemeenten zijn door de overheid opgeroepen om voor de 76e herdenking van de 'overwinning in de anti-Japanse oorlog door het Chinese volk' gebedsbijeenkomsten te organiseren. Magazine Bitter Winter, dat godsdienstvrijheid in het land scherp in de gaten houdt, meldt dit. De kerken zijn ook verplicht bewijs van de gebedsbijeenkomsten naar het Ministerie voor Media te sturen, anders zullen ze de consequenties daarvan ervaren.

De protestantse Driezelf-kerk, een door de overheid gecontroleerde kerk, ontving onlangs een brief van de Chinese Communistische Partij. In de brief worden ze opgeroepen de gebedsbijeenkomsten te houden, in kleine en gedecentraliseerde groepen, in lijn met de coronamaatregelen in het Aziatische land.

Het is een volgende oproep van de Communistische Partij nadat in augustus leden van een theologische seminarie in Fujian al werden gevraagd bij een viering te zijn waar het verzet tegen de Japanse agressie werd herdacht. Er werd gebeden om "Jezus, de Koning van de vrede" in te laten grijpen bij de "vredevolle eenwording" van China.

Hoewel de Chinese christenen voor communistische martelaren moeten bidden en ze moeten herdenken, mogen ze dat niet voor andere christenen, die door de regering zijn vermoord, schrijft Bitter Winter.

In het communistische land wordt de christenvervolging erger, sinds president Xi Jinping het christendom wil 'sinificeren', ook wel verchinezen genoemd. Tijdens het sinificeren van religies, worden de gebruiken en denkbeelden aangepast aan de heersende communistische denkbeelden en Chinese cultuur. Zo moesten kerken in mei het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij meevieren. Ook werden ze gevraagd tentoonstellingen in hun kerk op te zetten en moesten ze herdenkingen mogelijk maken in de kerk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen